Linkovi

Republikanac izabran za guvernera Virginije u važnom testu pred izbore 2022.


Novoizabani guverner Virginije, republikanac Glenn Youngkin u svom izbornom štabu 3. novembra 2021.
Novoizabani guverner Virginije, republikanac Glenn Youngkin u svom izbornom štabu 3. novembra 2021.

Republikanac Glenn Youngkin pobijedio je u utorak na izborima i postaće sljedeći guverner američke savezne države Virginia u jednoj od nekoliko - na federalnon nivou - pomno praćenih trka uoči izbora za Kongres naredne godine.

Politički novajlija pobijedio je demokratu Terryja McAuliffea, bivšeg guvernera Virginije, osvojivši 51 posto glasova u odnosu na 48 posto koliko je osvojio McAuliffe, pokazuju preliminarni rezultati nakon većine prebrojanih glasova.

Uoči izbora u utorak, oba kandidata istakla su značaj izbora na nacionalnoj političkoj sceni kao jednu od samo dvije trke za guvernera država koje su se vodile ove godine i sa demokratama i republikancima koji se pripremaju za izbore 2022. na kojima će glasati za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu.

Demokrate imaju neznatnu većinu i u Predstavničkom domu i Senatu, a gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kogresa sljedeće godine otežao bi demokratskom predsjedniku Joe Bidenu da nastavi sa svojim zakonodavnim planom.

Rezultat Virginije ukazuje na nedavnu promjenu podrške, pri čemu je McAuliffeov gubitak uslijedio nakon što je imao prednost u anketama u mjesecima koji su prethodili glasanju. Ali ta prednost u anketama se smanjivala, baš kada je Bidenova popularnost opala.

Biden je pobijedio u Virginiji sa 10 procentnih poena razlike na prošlogodišnjim izborima.

Prema anketi Associated Pressa, među glasačima Virginije, oko jedne trećine reklo je da im je ekonomija glavna tema na pameti, a slijedi 17 posto onih koji su rekli da je to pandemija koronavirusa, dok je 14 posto onih koji su izabrali obrazovanje.

Glasovi su se i dalje brojali rano u srijedu u oštroj borbi u državi New Jersey, gdje guverner Phil Murphy nastoji da postane prvi demokratski guverner u državi koji je osvojio reizbor nakon 44 godine. On se takmiči protiv bivšeg državnog kongresmena, republikanca Jacka Ciattarellija.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG