Linkovi

SAD: Broj žrtava Covida blizu 600.000


Arhiv - Šetnja u blizini Chicago pozorišta u prijestolnici države Illinois. (AP/Shafkat Anowar)
Arhiv - Šetnja u blizini Chicago pozorišta u prijestolnici države Illinois. (AP/Shafkat Anowar)

Sjedinjene Države na pragu su prelaska 600.000 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Toliko je majki, očeva, djece, bližih rođaka i djece izgubilo živote, što predstavlja bolno podsjećanje na bolest i tugu, u trenucima dok zemlja nastoji da se vrati u normalno stanje koje je prethodilo pandemiji, izvijestila je agencija Reuters.

Jedna od nevesti koju su okolnosti primorale da za vjenčanje koristi video platformu Zoom – na proslavu godišnjice braka planira da pozove zvanice uz uslov da budu u potpunosti vakcinisane.

"Neće biti suza, čak ni radosnica", uvjerava Ali Whitman​ koja godišnjicu braka obilježava u augustu sa svojih 240 vakcinisanih prijatelja.

Od posljedica Kovida joj je preminula majka. Dan vjenčanja, prije godinu dana, provela je sa trinaest osoba, dok je tetka rukovodila ceremonijom preko Zooma.

"Ne bi bilo prirodno ukoliko ne bismo ukazali pažnju na to koliko je protekla godina bila strašna, ali i zahvalnost što mogu biti na jednom mjestu sa dragim ljudima iz svog života", kaže Whitman.

Ta umjetnica iz Houstona, koja je još u žalosti, priprema kolaž fotografija preminulih osoba u zajednici čiji je dio.

Za to vrijeme, mnoštvo građana polako se vraća bioskopima i barovima smatrajući da je vrijeme da se krene dalje.

Broj teže oboljelih i preminulih posljedica koronavirusa značajno je opao povećanjem stope vakcinisanih građana, zahvaljujući aktivnoj kampanji države.

Prema podacima Centara za kontrolu bolesti i zaraza, u SAD je kompletno imunizovano 144,9 miliona ljudi, dok je jednu dozu vakcine primilo 174,2 miliona građana.

43,7 odsto američke populacije koja broji 328,2 miliona građana, kompletno je imunizovano.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG