Linkovi

Tužioci razmatraju nagodbe sa dijelom optuženih za upad u Capitol


Federalni tužioci razmatraju moguće nagodbe za izjašnjavanje o krivici sa grupom optuženih za nasilni upad u zdanje Capitola početkom januara optuženih za povezanost sa desničarskim pokretom Čuvari zakletve (Oath Keepers), rečeno je tokom sudskog pretresa povodom tog slučaja.

Tužiteljica Kathryn Rakoczy​ rekla je pred sudom da su američke vlasti pokrenule raspravu o mogućim sporazumima o priznanju krivice za najmanje 12 od 16 optuženih koji su povezani sa tim desničarskim pokretom. Inače, ta organizacija je usredsređena na kooptaciju u svoje redove aktuelnog i bivšeg vojnog, policijskog i osoblja hitnih službi.

Nevladina organizacija Južni pravni centar za siromaštvo tu organizaciju označava jednom od najvećih radikalnih antivladinih grupa u Sjedinjenim Državama.

Tri okrivljene osobe koje su označene kao pripadnici te desničarske organizacije izjasnile su se o krivici po optužbama za pobunu i dogovorili saradnju sa istražiteljima.

U odvojenom pretresu pred federalnim sudom u Washingtonu Matthew Carl Mazzocco​, iz San Antonija u američkoj državi Texas priznao je krivicu za nasilničko ponašanje u zdanju Capitola.

U sudskim dokumentima zaveden je kao osoba koja je na profilu društvene mreže Facebook postavio fotografiju pred sjedištem američkog Kongersa – uz potpis: "Capitol je naš". Takođe, uočljiv je na video snimcima među masom koja je provalila u unutrašnjost sjedišta američke zakonodavne vlasti.

Izricanje presude Mazzoccou zakazano je za 4. oktobar.

Podsjetimo, pet osoba je preminulo uključujući i policajca koji je obezbjeđivao Capitol, kada su stotine pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upale zdanje u kom se nalazi američki Kongres pokušavajući da zaustave potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima prošlog novembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG