Linkovi

Komandant američke vojske: Buduće ratove vodiće dronovi i roboti


ARHIVA - General Mark Mili, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske, 17. juna 2021. (Foto: Reuters/Caroline Brehman/Pool)
ARHIVA - General Mark Mili, predsjedavajući Združenog generalštaba američke vojske, 17. juna 2021. (Foto: Reuters/Caroline Brehman/Pool)

Najviši oficir američke vojske uputio je u subotu izazov sljedećoj generaciji vojnika da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće mnogo ličiti na ratove današnjice.

Armijski general Mark Mili, predsjedavajući Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, oslikao je mračnu sliku svijeta koji postaje sve nestabilniji, sa velikim silama koje namjeravaju da promijene globalni poredak. Poručio je kadetima koji diplomiraju na Vojnoj akademiji SAD u West Pointu da će oni snositi odgovornost da se postaraju da Amerika bude spremna.

"Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje", rekao je Mili u pripremljenim komentarima. "Svako nadmetanje sa kojim smo imali iskustva poslednjih 70 godina, brzo se zatvara, a Sjedinjene Države će, u stvari, već biti izazvane u svakom domenu ratovanja - svemira, cyber prostora, pomorstva, vazduha i, naravno, kopna".

Amerika, rekao je, više nije neprikosnovena globalna sila. Umjesto toga, u Evropi ju testira ruska agresija, u Aziji dramatični ekonomski i vojni rast Kine, kao i nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje, a na Bliskom istoku i Africi nestabilnost koju donose teroristi.

Praveći paralelu sa onim što vojni zvaničnici vide u ratu Rusije protiv Ukrajine, Mili je rekao da će budući rat biti veoma složen, sa neuhvatljivim neprijateljima i gradskim borbama za koje je potrebno precizno oružje dugog dometa i nove napredne tehnologije.

Grafički prikaz ispaljivanja drona Svičblejd 600 (Foto: AeroVironment, Inc via AP)
Grafički prikaz ispaljivanja drona Svičblejd 600 (Foto: AeroVironment, Inc via AP)

SAD su ukrajinskoj vojsci žurno već poslale nove, visokotehnološke dronove i drugo oružje - u nekim slučajevima opremu koja je bila tek u ranim prototipskim fazama. Oružje kao što su bespilotne letjelice Kamikaze "Switchblade", koje se lansiraju "s ramena", koriste se protiv Rusa, iako su još u fazi razvoja.

I kako se rat u Ukrajini pomjerio - od neuspješne bitke Rusije da zauzme glavni grad Kijev u oštru urbanu bitku za gradove u istočnom regionu Donbasa - tako se povećala i potreba za različitim vrstama oružja. Početne nedelje rata bile su fokusirane na precizno oružje dugog dometa kao što su projektili "Stinger" i Javelin", ali sada je naglasak na artiljeriji i povećanju isporuka haubica.

I tokom narednih 25 do 30 godina, fundamentalni karakter rata i njegovog oružja nastaviće da se mijenjaju.

Američka vojska, rekao je Mili, ne može da se drži starih koncepata i oružja, ali mora hitno da modernizuje i razvije snagu i opremu koja može da odvrati ili, ako je potrebno, pobijedi u globalnom sukobu. A diplomirani oficiri, rekao je, moraće da promijene način na koji američke snage razmišljaju, treniraju i bore se.

Kao budući vojni komandiri, rekao je Mili, novoskolovani potporučnici će se boriti sa robotizovanim tenkovima, brodovima i avionima, oslanjajući se na vještačku inteligenciju, sintetička goriva, 3-D manufakturu i ljudski inženjering.

"Vaša generacija će nositi teret i odgovornost da održi mir, da obuzda i spriječi izbijanje rata velikih sila", rekao je on.

Oštrim riječima, Mili je opisao kako izgleda neuspjeh u sprječavanju ratova između velikih sila.

"Uzmite u obzir da je 26.000 američkih vojnika i marinaca ubijeno za šest nedelja od oktobra do novembra 1918. u bici kod Meza-Argona u Prvom svjetskom ratu", rekao je Mili. "Uzmite u obzir da je 26.000 američkih vojnika ubijeno za osam nedelja od plaža Normandije do pada Pariza".

Podsjećajući na 58.000 Amerikanaca ubijenih samo u ljeto 1944. dok je bjesnio Drugi svjetski rat, on je dodao: "To je ljudska cijena rata velikih sila. Mesarski račun".

Parafrazirajući pjesmu Boba Dilana, Mili je rekao: "Možemo da osetimo lagani povjetarac u vazduhu. Možemo vidjeti zastave oluje kako vijore na vjetru. Možemo čuti u daljini glasan udar grmljavine. Jaka kiša će uskoro pasti".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG