Linkovi

Veliki požari nastavljaju da gore na zapadu SAD


Vatra gori nedaleko od drveća koje je oštetio požar Butleg, 22. jula 2021. u Pejsliju, Oregon.
Vatra gori nedaleko od drveća koje je oštetio požar Butleg, 22. jula 2021. u Pejsliju, Oregon.

Najveći požar u Sjedinjenim Državama nastavio je da gori u četvrtak na jugu Oregona, ali niski vjetrovi i veća vlaga sada pomažu vatrogascima. Iz sjeverne Kalifornije požar se proširio na susjednu državu Nevadu.

Požar Butleg u Oregonu porastao je na 1.616 kvadratnih kilometara, ali vatrogasne ekipe su navodno napredovale na liniji vatre.

Požar se takođe približavao području koje je izgorjelo tokom prethodnog požara, što je zvaničnicima dalo nadu da će nedostatak goriva omesti dalje širenje vatre.

"Vatrogasne ekipe i pomoćno osoblje postigli su značajan napredak u suzbijanju ovog požara u poslednjih nekoliko dana", rekao je Džo Pramer, pripravnik za komandanta za incidentne situacije pacifičkog Sjeverozapadnog drugog tima za upravljanje incidentima. "Međutim, pred nama je još dug put kako bismo ostvarili bezbjednost okolnih zajednica".

U Oregonu je naređeno da se evakuiše 2.000 domova, a 5.000 je i dalje pod prijetnjom, prenio je AP. Nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj u požaru.

Dim i pepeo su navodno uticali na kvalitet vazduha čak i do Istočne obale.

Požar u Oregonu izazvan je udarom groma.

U Kaliforniji je požar Tamarak, južno od jezera Tahoe, spalio 176 kvadratnih kilometara i prešao državnu granicu do Nevade.

Kalifornijska elektroprivredna kompanija Pacific Gas & Electric objavila je plan da zakopa 10.000 milja svojih dalekovoda kako bi spriječila da drveće pada na kablove.

Troškovi zakopavanja onoga što iznosi 10 odsto dužine dalekovoda te kompanije mogli bi biti od 15 do 30 milijardi dolara. Očekuje se da će taj trošak prenijeti na potrošače i klijente PG&E, koji već plaćaju među najvišim stopama električne energije u zemlji.

Najava je uslijedila nakon što je kompanija rekla da je pad stabala na dalekovod mogao zapaliti veliki požar.

Loše održavana oprema PG&E-a bila je kriva za razorne požare 2017. i 2019. godine, što je dovelo do pokretanja stečaja kompanije 2019. godine.

Otkako je izašla iz bankrota, kompanija se suočila sa kritikama jer se nije bavila problemom stabala u blizini svojih dalekovoda, što je obećala da će riješiti.

Neke informacije u ovom izvještaju potiču od AP-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG