Linkovi

Sjedinjene Države prestaju financirati UNESCO


Sjedište UNESCO-a u Parizu
Sjedište UNESCO-a u Parizu

Washington želi da palestinska država bude rezultat izravnih pregovora Izraela i Palestinaca. Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Susan Rice rekla je da će današnje glasanje u UNESCO-u 'štetiti toj organizaciji'.

Američka vlada je najavila da će prestati financirati UNESCO, organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu – zbog toga što je to tijelo svjetske organizacije danas glasalo u prilog palestinskom članstvu.

Državno tajništvo je priopćilo da sljedeći mjesec UNESCO-u Washington neće uplatiti oko 60 milijuna dolara jer to zabranjuje američki zakon.

Sjedinjene Države osiguravaju 22 posto godišnjeg proračuna UNESCO-a.

Za palestinsko članstvo u ovoj organizaciji glasalo je jutros 107 članica, 14 ih je bilo protiv dok su se od glasanja suzdržale 52 zemlje. Za palestinsko članstvo je, među ostalima, glasala i Francuska. Među 14 protivnika bile su Sjedinjene Države, Izrael, Njemačka i Kanada. Japan i Britanija bili su uzdržani.

Bijela je kuća ovo glasanje nazvala 'preuranjenim' jer, kako je priopćeno, time se ugrožavaju međunarodni mirovni napori da se postigne sveobuhvatan mir na Srednjem istoku.

Washington želi da palestinska država bude rezultat izravnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Susan Rice rekla je da će današnje glasanje u UNESCO-u 'štetiti toj organizaciji'.

XS
SM
MD
LG