Linkovi

Sjedinjene Države najavile novu nuklearnu strategiju


Glavna karakteristika te strategije - udaljavanje od razvoja nove generacije nuklearnog oružja i smanjivanje ovisnosti o njima, sprečavanje njegova širenja , te toga da takvo oružje ne dođe u ruke terorista

Administracija predsjednika Baracka Obame danas je objavila novu nuklearnu strategiju čija je glavna karakteristika udaljavanje od razvoja nove generacije nuklearnog oružja i smanjivanje ovisnosti o tim oružjima. Nova strategija proglašava glavnim američkim prioritetom sprečavanje širenja nuklearnog oružja, a poglavito to da ne dođu u ruke terorista. Kako je rekao jedan američki dužnosnik, Sjedinjene Države će znatno investirati u održavanje trenutnih nuklearnih oružja umjesto da razvijaju nova.

U danas objavljenom dokumentu kaže se da je veliki američki nuklearni arsenal vrlo malo spreman odgovoriti na sadašnje globalne izazove terorista i neprijateljskih režima koji pokušavaju doći u posjed nuklearnog oružja. U istom se dokumentu navodi da klima u međunarodnoj politici omogućava Sjedinjenim Državama da ispune svoje sigurnosne ciljeve s manjom razinom oslanjanja na nuklearno oružje.

U međuvremenu, Rusija je objavila da zadržava pravo za povlačenje iz novog sporazuma o kontroli strateškog oružja sa Sjedinjenim Državama ukoliko utvrdi da planirani američki raketni obrambeni sustav predstavlja opasnost po njenu sigurnost. To je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dva dana prije potpisivanja spomenutog sporazuma u Pragu. Lavrov je ipak dodao da trenutni plan, koji predviđa postavljanje dijela američke raketne obrane u Rumunjskoj, ne predstavlja opasnost po ruske strateške nuklearne snage.

XS
SM
MD
LG