Linkovi

Situacija na sjeveru Kosova mirna, kaže policija


Sukobi u Zvečanu, 29. maj 2023.
Sukobi u Zvečanu, 29. maj 2023.

Bezbjednosna situacija u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku trenutno je mirna, saopštila je Kosovska policija.

"Nemamo incidenata koje smo zabilježili. Policija obavlja svoje dužnosti u skladu sa svojim obavezama", kaže Veton Elshani iz ove institucije za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, policijski službenici i dalje ostaju u blizini tri opštinske zgrade na sjeveru Kosova.

Oko 25 vojnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povrijeđeno je u ponedeljak, 29. maja tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova.

Zbog incidenata uhapšeno je pet osoba, izvijestila je Policija Kosova.

Vojnici KFOR-a su intervenisali nakon što su se lokalni Srbi, koji protestuju protiv novoizabranih gradonačelnika opština na sjeveru, oglušili na zahtjeve KFOR-a da se raziđu.

Ambasadori koji predstavljaju neke od država KVINTA-e na Kosovu (Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Njemačka i Francuska) osudili su nasilje nad pripadnicima KFOR-a i novinarima.

Lokalni Srbi se protive ulasku u opštine novih albanskih gradonačelnika izabranih na izborima 23. aprila. Zahtijevaju i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa sjevera naseljenog većinom Srbima.

Izbori na sjeveru održani su nakon ostavke dosadašnjih predsjednika u novembru prošle godine - svi sa Srpske liste - zbog protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistruje automobile na registarske oznake RKS - Republika Kosovo.

Srpska lista– najveća srpska stranka na Kosovu – nije učestvovala na izborima, a Srbi su uveliko bojkotovali proces glasanja.

Međunarodna zajednica najoštrije je osudila odluku Vlade Kosova da novi gradonačelnici uđu u opštinske kancelarije 26. maja, kada je došlo do tenzija.

Od Kosova je zatraženo da odustane od "nasilnih mjera" i "jednostranih akcija". Međutim, vlasti u Prištini su svoje akcije na sjeveru opisale kao legitimne.

XS
SM
MD
LG