Linkovi

Pretjerano široki struk može dovesti do prerane smrti


Nova istraživanja pokazuju da se obimom struka može predvidjeti vjerojatnost smrti
Nova istraživanja pokazuju da se obimom struka može predvidjeti vjerojatnost smrti

Kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od preranog nastupa smrti povećavao se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka

Sa sve većim brojem pretjerano gojaznih ljudi, zdravstveni djelatnici zabrinuti su sve širim opsegom struka svojih sugrađana. Naime, jedno novo istraživanje tvrdi da se po obimu struka može predvidjeti vjerojatnost smrti.

Eric Jacobs i njegovi kolege iz američke Udruge za borbu protiv raka zatražili su od stotinu tisuća starijih Amerikanaca – muškaraca i žena, bogatih i siromašnih, pušača i nepušača – da povremeno izmjere svoj struk, tijekom razdoblja od devet godina. Jacobs kaže da postoji nešto vezano uz masne nakupine oko struka što ih čini osobito opasnim po ljudsko zdravlje.

"Znamo da su debele naslage masnog tkiva oko struka povezane s višim kolestelorom i inzulinom, kao i proteinima nastalim kao posljedicama upala, a svi su oni povezani s bolestima srca i krvnih žila," rekao je Eric Jacobs.

Tijekom tog razdoblja od devet godina, devet tisuća 300 muškaraca i pet tisuća 300 žena je umrlo. Jacobs i njegovi kolege pregledali su podatke koje su imali o njima – njihovu težinu, visinu i obim struka. Došli su do sljedećeg zaključka:

"Ono što smo zamijetili bilo je: što je širi struk, veći je i rizik od smrti. Kod ispitanika s najvećim mjerama rizik od smrti dvostruko je veći nego kod onih s najužim strukom."

Analiza Erica Jacobsa pokazala je da nije bila važna ukupna tjelesna težina, već samo širina struka.

"Na primjer, kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od preranog nastupa smrti povećavao se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka."

Eric Jacobs kaže da netko tko uglavom sjedi i netko tko je fizički aktivan mogu biti iste težine, ali osoba koja se ne bavi tjelovježbom ima više masnih naslaga u predjelu trbuha. Težina fizički aktivne osobe mogla bi biti od mišića, koji predstavljaju gušće masno tkivo, pa dodaju težinu bez dodatnih centimetara.

"Dakle, čak i ako se vaša težina smatra normalnom u odnosu na vašu visinu, čak i ako niste primijetili veliki dobitak težine, ako vam se počne povećavati obim struka, odnosno ako vam trebaju hlače koje su za broj veće, to bi vam trebao biti signal da se morati početi kvalitetnije hraniti i više vježbati."

Eric Jacobs kaže da do toga nema prečice. Zapravo, nema dokazanog načina gubljenja trbušne masnoće. Dijeta i tjelovježba zaista su jedini način za smanjenje obima struka. Članak Erica Jacobsa objavljen je u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

XS
SM
MD
LG