Linkovi

Sirijska vlada tvrdi da je šteta u napadima minimalna


Pristalice Bashar al-Assada na ulicama Damaska
Pristalice Bashar al-Assada na ulicama Damaska

Sirijska vlada je osudila vazdušne napade SAD, Francuske i Britanije. Vlade arapskih zemalja, koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uključujući i Saudijsku Arabiju, UAE i Katar, podržale su akciju.

U zvaničnoj izjavi, napad se osuđuje i naziva "tiranskom, terorističkom, tripartitnom agresijom", i "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava".

Ipak, iz vlade se čulo da su napadi uzrokovali "minimalnu štetu" i da su "promašili mnoge mete". Sirijska državna TV je prikazala snimak jedne pogođene lokacije, ali Glas Amerike nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Arapski mediji tvrde da je objekat za hemijsko oružje blizu Damaska uništen u noćašnjim napadima.

Izvori sirijske vlade tvrde da je ruski sistem za PVO S-100 i S-200 oborio "mnoge rakete".

Sirijska TV takođe prikazuje pristalice vlade koje su na ulicama Dume, predgrađa Damaska, mašu zastavama i uzvikuju parole. Prikazan je i snimak sirijske policije koja ulazi u Dumu.

Zvaničnici iz UAE, Saudijske Arabije i Katara podržali su udare na mete sirijske vlade. Reakcija javnosti u Kairu bila je uglavnom negativna, dok je u Bejrutu javnost podijeljena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG