Linkovi

Sirijci povodom napada: Hiljade civila umiru i od ne-hemijskog oružja


Istraživački centar poslije napada u blizini Damaska, 14. april 2018.
Istraživački centar poslije napada u blizini Damaska, 14. april 2018.

Koalicioni napad predvođen Sjedinjenim Državama izazvao je pomiješane reakcije unutar same Sirije. Dok jedni odobravaju vojnu akciju, drugi to vide kao pokazivanje snage drugim regionalnim silama uključenim u sirijski konflikt.

Tim Al Siofi, aktivista i novinar koji je preživio hemijski napad u Dumi poslije čega je prošle nedjelje napustio grad u posljednjem konvoju za Idlib, rekao je Glasu Amerike da su Sirijci prestali da vjeruju međunarodnoj zajednici.

“Izašao sam iz Dume nakon posljednjeg hemijskog napada i do danas imam probleme zbog udisanja otrovnog gasa. Poslije hemijskog napada sam sahranio najboljeg prijatelja u bašti svoje kuće. Posljednje žrtve su sahranjene u školama, čak i u kontejnerima jer nema dovoljno mjesta u centimetrima”, rekao je Al Siofi.

“Međunarodna zajednica nikada nije bila iskrena prema Sirijcima”, dodao je on.

Al Siofi je rekao da svijet i dalje ne razumije još važniju stvar: da civili umiru alarmantnom brzinom u Siriji od ne-hemijskog oružja.

“Više od 2.500 ljudi je poginulo u posljednja dva mjeseca u istočnoj Guti od svih vrsta oružja, i niko ništa nije učinio po tom pitanju. To je kao da režimu kažete da je dozvoljeno koristiti bilo koje oružje protiv civila osim hemijskog”, ističe Al Siofi.

Jawad Abu Hamzah, novinar Al Jazeere u Navi u južnoj Siriji, slaže se sa Al Siofijem.

“Neki Sirijci bi radije da umru u napadu hemijskim oružjem jer neće biti raznijeti u djeliće u eksploziji buradi-bombi ili prjektila”, kaže Hamzah. “Više ne vjerujemo međunarodnoj zajednici, ni arapskim zemljama ili tzv. prijateljima Sirije. Sirijci se osjećaju kao da ih je svijet izdao, i zato Assad koristi hemijsko oružje protiv Sirijaca jer niko neće da pomogne ljudima.”

“Američki napad nije efikasan. To su prazne prijetnje. Oni samo žele da pošalju poruku i to neće zaustaviti Assada. Assad neće odustati, sada se osjeća kao pobjednik”, dodao je novinar Al Jazeere.

Neki građani Sirije zahtijevaju od Sjedinjenih Država da preduzmu oštrije mjere protiv režima i da udare Assadovu vladu tamo gdje će ih boljeti.

“Ono što smo naučili je da je režim pretrpio minimalne gubitke uprkos saopštenjima iz Pentagona da su ovo jači napadi u odnosu na one koji su izvedeni prije godinu dana”, rekao je Glasu Amerike Ahmed Al Jarba, aktivista iz Idliba.

“Nadali smo se da će ovi napadi ciljati na aktivne vojne položaje sirijskog režima. Ne želimo da napad bude odgovor na korištenje hemijskog oružja”, dodao je on.

Ograničen vojni cilj

Barzan Iso, kurdski analitičar koji živi u sjeveroistočnoj Siriji smatra da su napadi dio proračunate i ograničene vojne misije i da ih treba staviti u pravi kontekst.

“Cilj napada je da se režim odvrati od korištenja međunarodno zabranjenih oružja. Cilj je da se omete i izmjeni balans moći u Siriji”, kaže Iso. “To je jasno poslije napada na istraživačke centre i nekoliko aerodroma. Britanska premijerka Theresa May je rekla, cilj nije promjena režima već da se spriječi korištenje hemijskog oružja i da se zaustavi njegova normalizacija”.

Međutim Abdullah Abdul Karim, menadžer TV stanice Al Badia24 News, koja pokriva centralnu i istočnu Siriju, vjeruje da čak ni tom ograničenom vojnom misijom nije postignuto ono što je moglo.

“Znamo da je sirijski režim ispraznio sve ciljane lokacije prije napada i da je šteta samo materijalna. Mislim da je svrha tih napada bila da se pošalje poruka drugim silama na terenu da ne napadaju američke snage u istočnoj Siriji i da im ne prijete”, smatra Karim.

XS
SM
MD
LG