Linkovi

Sirija odbacuje poziv Arapske lige na prekid 'krvoprolića', nazvavši ga kršenjem diplomatskog protokola


Prizor s prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u mjestu Amude, u petak, 26. kolovoza 2011.
Prizor s prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u mjestu Amude, u petak, 26. kolovoza 2011.

Turski predsjednik Abdullah Gul kaže da je situacija došla u fazu u kojoj bi bilo koji potez sirijske vlade bio 'premalo i prekasno'

Sirija odbacuje priopćenje Arapske lige u kojemu se poziva na okončanje smrtonosnog nasilja vezanog uz vladin udar na prodemokratsku pobunu, koja traje već pet mjeseci. Blok arapskih zemalja objavio je poziv na 'zaustavljanje krvoprolića prije nego što bude prekasno' nakon svog hitnog sastanka u Kairu. Glavni tajnik te organizacije – kako je rečeno – spreman je posjetiti Siriju u pokušaju razrješenja krize. Sirija je odgovorila prosvjednom notom, optuživši Arapsku ligu za kršenje diplomatskog protokola, te ističući da Damask smatra priopćenje Lige – 'nepostojećim'.

Ujedinjeni narodi kažu da je više od 2200 ljudi ubijeno od ožujka kada su prosvjednici počeli pozivati na reforme i okončanje 11-godišnje autokratske vladavine Bashara al-Assada.

Turski predsjednik Abdullah Gul izjavio je da je Ankara izgubila povjerenje u Siriju, svog južnog susjeda. Prema turskoj novinskoj agenciji Anatolia, gospodin Gul kaže da je situacija došla u fazu u kojoj bi bilo koji potez sirijske vlade bio 'premalo i prekasno'.

XS
SM
MD
LG