Linkovi

Predsjednički izbori u Siriji, Zapad unaprijed odbacio rezultat


Predsjednik Sirije Bašar el Asad glasa na izborima
Predsjednik Sirije Bašar el Asad glasa na izborima

Građani u Siriji glasaju na predsjedničkim izborima koji bi mogli aktuelnom predsjedniku Bašaru el Asadu da osiguraju četvrti mandat.

Asad ima dvojicu protivkandidata, obojicu bivših zvaničnika vlade: Abdalaha Saluma Abdalaha i Mahmuda Ahmeda Mareja, lidera zabranjene opozicione partije.

Vlada tvrdi da održavanje izbora znači da stvari u Siriji normalno funkcionišu, uprkos desetogodišnjem ratu. Opozicija i zapadne zemlje smatraju da su izbori samo još jedan način da Asad učvrsti vlast.

Vlast je širom zemlje održavala mitinge kako bi pospješila izlaznost, kažu zvaničnici.

Asad je došao na vlast 2000, poslije smrti njegovog oca Hafeza, koji je Sirijom vladao 30 godina. Rat u Siriji izbio je 2011. poslije protesta protiv Asada. Do sada su poginule stotine hiljada ljudi, a skoro polovina populacije - 11 miliona ljudi - je raseljeno.

Zapadne zemlje su, dan uoči izbora, odbacile njihov rezultat i ocijenile da nisu ni pošteni, ni slobodni.

"Da bi izbori bili kredibilni, svi Sirijci moraju da imaju pravo da učestvuju uključujući interno raseljene, izbjeglice, dijasporu, i da okruženje bude bezbjedno", piše u zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Britanije i SAD.

"Bez tih elemenata, ovi lažni izbori ne predstavljaju nikakav napredak ka političkom dogovoru", piše u saopštenju i poziva se međunarodna zajednica da odbaci Asadov pokušaj da ostane na vlasti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG