Linkovi

Britanija upozorava da Sirija ide putem Balkana


Početkom 90-ih godina, snage bosanskih Srba koristile su artiljeriju i drugo teško oružje u napadima na nenaoružane civile. Dvadeset godina kasnije, početkom ovog mjeseca, u sirijskom Homsu, sirijska je vojska iz tenkova i minobacača granatirala civilna područja.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da postoje opasne paralele između ta dva konflikta i upozorio da Sirija srlja istim putem ka građanskom ratu. “Režim koristi teško oružje u napadima na civilna područja i potom u njih šalje paramilitarne snage koje ubijaju stanovništvo. To podsjeća na Bosnu, s početka 90-ih godina. Stoga, ne mislim da bismo na tu situaciju trebali gledati kao na situaciju u Libiji prošle godine.”

Za tri godine, koliko je međunarodnoj zajednici trebalo da intervenira na Balkanu, oko 100.000 ljudi je bilo ubijeno – najveći gubitak života zabilježen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Kampanja koju je NATO poveo protiv snaga bosanskih Srba dovela je, na koncu, do završetka rata 1995. godine.

William Hague optužuje Rusiju za ometanje diplomatskih nastojanja za okončanje sirijskog sukoba. Ali nije dao nikakvu indikaciju da Zapad razmatra vojnu intervenciju – iako je nije isključio.

“Bilo kakvo nasilno riješenje značilo bi još veći gubitak života i još mnogo veće nevolje i patnje za sirijski narod. Stoga, želimo da Annanov plan bude implementiran.”

Britanski političar Paddy Ashdown bio je, u razdoblju od 2022. do 2006. godine, imenovan Visokim predstavnikom UN-a za Bosnu i Hercegovinu. Razumije, kako sam kaže, usporedbu sa Sirijom, ali do izvjesne točke.

“Postoje mnoge razlike. Glavna je ta da smo u Bosni mogli djelovati, ali nismo. U Siriji, željeli bismo djelovati, ali ne možemo.”

Ashdown kaže da je u svojoj intervenciji u Libiji Zapad išao pravim putem, dopustivši arapskim zemljama da preuzmu diplomatsko vodstvo. Sa Sirijom, dodaje on, previše se govori o promjeni režima. “Nažalost, vraćamo se izgleda ka onome što pod vodstvom, moram reći, Washingtona, pokušavamo učiniti misijom Zapada i pokušavamo sve svesti na uklanjanje jedinog prijatelja Rusije u području.”

Dok traje diplomatsko rječkanje, Ujedinjeni narodi upozoravaju na zabrinjavajuću eskalaciju nasilja u Siriji. U svojem izvješću, Svjetska je organizacija optužila sirijske snage za mučenje djece koju koriste kao ljudski štit.
XS
SM
MD
LG