Linkovi

Pakao Rake u očima djece


Raka, 15. april 2013.
Raka, 15. april 2013.

Pune tri godine nakon što je militantna Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) okupirala velike dijelove teritorije Sirije i Iraka i nametnula teror za stanovništvo u njihovim utvrdama, iz Rake na sjeveru Sirije, koja je slovila za de facto glavni grad ove terorističke grupe, bježe djeca koja su već preživjela pakao, kažu humanitarne oganizacije.

Save the Children navodi kako su nakon godina života pod IDIL-om djeca sada izložena i danonoćnoj kampanji bombardovanja koju izvode sirijsko-arapski i kurdski borci koje podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD).

Polovina od, kako se procjenjuje 20.000 osoba zaglavljenih u Raki u kojoj se militantni IDIL još odupiru ofanzivi na, de faco njihov glavni grad, su djeca, saopštili su zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN).

Oni iskustva djece koja su uspjela pobjeći iz pakla IDIL-a opisuju kao "apsolutno zastrašujuća".

Zvaničnik UN-a Fran Equiza je prošle sedmice posjetio tri kampa na sjeveru Sirije u kojima se susreo sa djecom iz Rake i Deir el-Zora, koji je takođe pod kontrolom IDIL-a.

"Bio sam potpuno preneražen. Deset hiljada djece je zaglavljeno u Raki u ekstremno užasnim uslovima. Bez struje, bez vode, vjerovatno veoma malo hrane a borbe se vode svakodnevno", rekao je Equiza.

Sirijsko-arapske i kurdske snage koje podržava međunarodna koalicija koju predvode SAD okružile su utvrdu IDIL-a i borbe se sa svih strana inteziviraju, dok na hiljade civila teškom mukom pokušavaju da pobjegnu, budući da je Islamska država Iraka i Levanta postavila mine svuda oko grada koji je pod konstantnim granatiranjem.

"Nivo patnji koje preživljavaju djeca koja gube roditelje, rodbinu, prijatelje je apsolutno zastrašujući", kaže predstavnik Fonda Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF).

Eqiza je u petak apelovao na sve strane u sukobu da omoguće siguran koridor za izlazak civila, "naročito djece koja nijesu odgovorna za bilo šta što se događa".

Situacija će se, upozorio je, pogršavati jer osim Rake sve veći broj civila bježi iz istočne provincije Deir el-Zor, u kojoj su sirijska vojska i savezničke milicije takođe u ofanzivi protiv IDIL-a.

Međunarodna organizacija za zaštitu djece, Save the Children, danas je takođe saopštila da je kampanja bombardovanja Rake pojačala "noćnu moru" sa kojom se već tri godine suočavaju djeca u Raki.

"Djeca iz Rake možda izgladaju normalno na prvi pogled, ali mnogi od njih žive u paklu onoga što su vidjeli", rekla je direktorica ove organizacije za Siriju Sonia Khush.

"Djeca Rake ne govore o noćnim morama i sjećanju na to kako su njihovi najdraži umirali pred njihovim očima. Rizikujemo da cijelu jednu generaciju djece doživotno osudimo na patnje ukoliko se ne pozabavimo njihovim mentalnim zdravljem", dodala direktorica sirijskog ogranka Save the Children.

Save the Children upozorava da će biti potrebne decenije da mladi prevaziđu psihološke probleme zbog pakla koji su preživjeli i kojem su svjedočili.

Raku su miltanti IDIL-a okupirali polovinom 2014., kada su gotovo istovremeno preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima teritorije Iraka i Sirije i proglasili takozvani kalifat, a Raku za glavni grad kalifata.

Ofanziva na Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, koji je takođe bilo utvrda IDIL-a, okončala se nakon višemjesečne borbe iračkih snaga i savezničkih milicija uz podršku SAD-a.

U Siriji su Sirijske demokratske snage (SDF), alijansa koju čine sirijske arapske i kurdske snage, okružile Raku i pripremaju se za finalnu ofanzivu, uz podršku SAD-a iz vazduha.

Sa druge strane, 20.000 ljudi, od toga polovina djece, još se nalaze zaglavljeni i iza linija sa IDIL-om koji ih pokušava spriječiti da izađu iz grada uoči finalne ofanzive.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG