Linkovi

Bh. selefije niti se vraćaju iz Sirije niti tamo odlaze


Državljani BiH se pridruživali Islamskoj državi

Bosanskohercegovačke selefije se ne vraćaju sa sirijskog ratišta, ali i ne odlaze. Takav trend je od prošle godine, kazao je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Odlasci selefija iz BiH na sirijsko ratište počeli su 2012. godine, a vrhunac je dosegnut godinu poslije. Prema podacima istražnih agencija, u Siriju je otputovalo blizu 200 muškaraca iz BiH, a vratilo se oko 46.

Motiv odlaska, kako kažu povratnici, bila je pomoć narodu Sirije koji se bori protiv tamošnjeg predsjednika Bashar al-Asada.

U prošloj godini zabilježeno je nekoliko pokušaja odlazaka radi priključivanja formacijama Islamske države u Siriji, kao i povrataka. Jedan od posljednjih povratnika je mladić Almir Džinić.

Kao maloljetnik, sa porodicom je 2013. godine avionom iz Sarajeva otputovao za Istanbul, a potom su stigli u Siriju sa namjerom pridruživanja Islamskoj državi. U ljeto prošle godine Džinića su uhapsili službenici Granične policije nakon što je avionom iz Istanbula doputovao u Sarajevo.

On danas izdržava jednogodišnju zatvorsku kaznu. Prethodno je priznao krivicu da se borio na strani Islamske države. Na strani Džinića kao olakšavajuće okolnosti su se našle da je u Siriju odveden sa 16 godina, te da je ratište napustio svojom voljom, dok je porodica ostala živjeti na sirijskom i iračkom ratištu.

Džinić je jedan od 22 bosanskohercegovačka državljana koje je Sud BiH osudio zbog pridruživanja Islamskoj državi, pokušaja pridruživanja, finansiranja boraca iz BiH, kao i javnog propagiranja za odlazak u Siriju i priključivanje Islamskoj državi.

Osim Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja članova selefijske zajednice da se priključe Islamskoj državi, izrečene su kazne u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

Profesor Vlado Azinović je održao danas predavanje na temu „Zov rata u Siriji”, pohvalivši rad policijskih agencija i Tužilaštva BiH. Naveo je i da je danas pristup sirijskoj granici znatno teži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG