Linkovi

Bh. selefije niti se vraćaju iz Sirije niti tamo odlaze


Državljani BiH se pridruživali Islamskoj državi
Državljani BiH se pridruživali Islamskoj državi

Bosanskohercegovačke selefije se ne vraćaju sa sirijskog ratišta, ali i ne odlaze. Takav trend je od prošle godine, kazao je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Odlasci selefija iz BiH na sirijsko ratište počeli su 2012. godine, a vrhunac je dosegnut godinu poslije. Prema podacima istražnih agencija, u Siriju je otputovalo blizu 200 muškaraca iz BiH, a vratilo se oko 46.

Motiv odlaska, kako kažu povratnici, bila je pomoć narodu Sirije koji se bori protiv tamošnjeg predsjednika Bashar al-Asada.

U prošloj godini zabilježeno je nekoliko pokušaja odlazaka radi priključivanja formacijama Islamske države u Siriji, kao i povrataka. Jedan od posljednjih povratnika je mladić Almir Džinić.

Kao maloljetnik, sa porodicom je 2013. godine avionom iz Sarajeva otputovao za Istanbul, a potom su stigli u Siriju sa namjerom pridruživanja Islamskoj državi. U ljeto prošle godine Džinića su uhapsili službenici Granične policije nakon što je avionom iz Istanbula doputovao u Sarajevo.

On danas izdržava jednogodišnju zatvorsku kaznu. Prethodno je priznao krivicu da se borio na strani Islamske države. Na strani Džinića kao olakšavajuće okolnosti su se našle da je u Siriju odveden sa 16 godina, te da je ratište napustio svojom voljom, dok je porodica ostala živjeti na sirijskom i iračkom ratištu.

Džinić je jedan od 22 bosanskohercegovačka državljana koje je Sud BiH osudio zbog pridruživanja Islamskoj državi, pokušaja pridruživanja, finansiranja boraca iz BiH, kao i javnog propagiranja za odlazak u Siriju i priključivanje Islamskoj državi.

Osim Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja članova selefijske zajednice da se priključe Islamskoj državi, izrečene su kazne u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

Profesor Vlado Azinović je održao danas predavanje na temu „Zov rata u Siriji”, pohvalivši rad policijskih agencija i Tužilaštva BiH. Naveo je i da je danas pristup sirijskoj granici znatno teži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG