Linkovi

EU i NATO: Asad odgovoran za akciju SAD-a


Za NATO je neprihvatljiva svaka upotreba hemijskog oružja
Za NATO je neprihvatljiva svaka upotreba hemijskog oružja

Asadov režim snosi punu odgovornost za posljednja zbivanja, ocjena je vrha NATO-a, dok prvi čovjek Evropske komisije ukazuje na jasnu razliku između vazdušnih napada na vojne ciljeve i upotrebe hemijskog oružja protiv civila - u najkraćem su reakcije iz vojnog saveza i EU na američki napad na vojnu bazu sirijskog režima.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, reagujući na američku akciju jasno ukazuje: sirijski režim snosi punu odgovornost za ovakav razvoj situacije. Vojni savez je više puta osudio upotrebu hemijskog oružja od strane režima kao jasno kršenje međunarodnih normi i sporazuma.

„Svaka upotreba hemijskog oružja je neprihvatljiva i ne može proći bez adekvatnog odgovora” poručuje Stoltenberg, podsjećajući kako je za NATO upotreba hemijskog oružja prijetnja međunarodnom miru i stabilnosti, dok napori na traženju političkog rješenja u Siriji imaju punu podršku vojnog saveza.

„SAD su obavijestile EU da su ovi napadi ograničeni i sa ciljem spriječavanja budućih zločina hemijskim oružjem. Predsjednik Junker snažno osuđuje upotrebu hemijskog oružja. Više puta ponovljena upotreba ovog oružja mora naići na odgovor. Junker razumije napore u zaustavljanju korišćenja hemijskog oružja. Postoji jasna razlika izmedju vazdušnih napada na vojne ciljeve i korišćenja hemijskog oružja protiv civila. Moraju se udvostručiti napori nazaustavljanju spirale nasilja i radu na održivom mirnom rješenju. To može obezbijediti samo politička tranzicija”, kaže portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Iz kancelarije Visoke predstavnice EU su potvrdili kako su od američke strane obaviješteni o napadu na aerodrom sa kojeg je izvršen napad hemijskim oružjem i o namjeri da se time zaustavi korišćenje hemijskog oružja protiv civila. U zvaničnoj reakciji na to, saopštavaju kako je Mogherini u stalnom kontaktu sa Washingtonom kao i sa evropskim adresama, te da ovakav razvoj situacije još više naglašava potrebu snažnije kontrole posjedovanja i
upotrebe hemijskog oružja od strane međunarodnih tijela.

„Nastavićemo sa podrškom napora i rada Organizacije za prevenciju upotrebe hemijskog oružja, uključujući i njihov zajednički istražiteljski tim sa UN, u svrhu istrage upotrebe ovog oružja. Odgovorni za tu upotrebu moraju biti kažnjeni u skladu sa načelima UN”, kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Umjesto direktnog odgovora na pitanje: da li EU podržava američku akciju, iz Komisije ponavljaju kako vjeruju da ne može biti vojnog rješenja sirijske drame. Unija je opredjeljena nedjeljivosti, suverenitetu i nezavisnosti Sirije i samo političko rješenje, definisano i rezolucijom Savjeta bezbjednosti i Ženevskim kominikeom, će obezbijediti mir i stabilnost Siriji, te u tom smislu EU podržava Ženevske među-sirijske mirovne pregovore koji se vode pod pokroviteljstom UN.

Uz ovo, jasno naglašavaju da Asadov režim nema mjesta u sirijskoj budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG