Linkovi

SIPA uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina u okolini Sarajeva


ilustracija
ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su počinile zločine nad srpskim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u okolini Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osumnjičeni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno kako se istraga odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru “Osnovna škola ‘Aleksa Šantić’” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

“Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je zaključeno, u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG