Linkovi

SIPA pretresla računar u Ministarstvu odbrane BiH


State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Prema šturom saopštenju iz SIPA-e može se zaključiti da se istražuje prodaja oružja iz 2010. godine.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili su pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane BiH.

Kako se navodi u saopštenju, pretres je izvršen s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom iz člana 220. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Prilikom pretresa, kako se navodi, otkrivena su i privremeno oduzeta dva optička medija (CD) sa identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene sa računara i hard diska.

"Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske", dodaje se u saopštenju.

O realizaciji navedenih naredbi policijski službenici su sačinili odgovarajuće izvještaje, koji su zajedno sa prilozima dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG