Linkovi

BiH

SIPA najavila akcije protiv brutalnih grupa


Službenici SIPA-e uhapsili su pet osoba milionske štete po budžet
Službenici SIPA-e uhapsili su pet osoba milionske štete po budžet

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su najavili akcije protiv kriminalnih grupa koje karakteriše brutalnost i sila.​

"Poslije tih akcija, mislim da će biti mnogo lakše", rekao je Vahidin Šahinpašić, šef Odsjeka u Kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-e.

Na konferenciji za novinare, on je podsjetio na ono što je SIPA-a radila u posljednjih sedam dana. Riječ je o istragama koje se odnose na trgovinu ljudima, korupciju, kao i pranje novca. Uhapsili su 16 osumnjičenih. Među njima je jedan političar i nekoliko državnih službenika.

Teror nad djevojkama

Govoreći o predmetu međunarodne trgovine ljudima, Šahinpašić je rekao da sarađuje više policijskih agencija i tužilaštava u Evropi. Istraga, pored Bosne i Hercegovine (BiH), vodi se u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj.

U BiH je uhapšeno osam osumnjičenih, a tri u Srbiji, dok se u Njemačkoj i Austriji ispituje veći broj žrtava. Zbog interesa istrage, Tužilaštvo BiH i SIPA ne otkrivaju identitet osumnjičenih.

Šahinpašić je kazao da je riječ o kriminalnim grupama koje su bile hijerarhijski formirane. Ispričao da je su djevojke iz Srbije i BiH odvođene u Njemačku i Austriju radi prostitucije. U početku, kako je rekao, nuđena im je velika zarada, anonimnost i slično.

"Da bi u momentu kada to sve prihvate i uđu u takav posao, bile izložene strašnim prijetnjama i teroru", kazao je Šahinpašić.

Istraga pokazuje da se zarada mjeri u milionima konvertibilnih maraka (KM).

​U dva koruptivna slučaja službenici SIPA-e uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su oštetili budžet za blizu pet miliona KM.

​U jednoj akciji je uhapšen Esed Radeljaš, osnivač Stranke za bolje Goražde. Radeljaš je u karijeri obnašao više funkcija. Bio je vijećnik u sarajevskoj Općini Novi Grad, zastupnik u Supštini Kantona Sarajevo, delegat u Parlamentu Federacije BiH, predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, te ministar privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

Na ovim lokalnim izborima Radeljaš se kandidovao za načelnika Općine Foča-Ustoklina, ali nije dobio dovoljan broj glasova da osvoji tu poziciju.

Njegove prevare opisane su u pričama novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) objavljenim prošle i ove godine.

Zajedno sa još tri osobe, Radeljaš je uhapšen zbog sumnje za nezakonito pribavljanje oko million KM.

Prema istraživanju CIN-a, Radeljašu je, suprotno zakonskim propisima, 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići u iznosu od oko 51.000 KM. Četiri godine poslije, zemljište mu je oduzeto jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i dogovorenom roku izgradio objekat. Nakon toga, zatražio je odštetu, te mu je isplaćeno milion KM.

"Ostale tri osumnjičene osobe Radeljašu su omogućile nezakonito stekne imovinu i novac", saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Zapažanja Evropske komisije

U izvještaju o BiH za ovu godinu, Evropska komisija je iznijela zaključke koji se tiču borbe protiv korupcije i kriminala. Navode da je u borbi protiv korupcije napredak postignut usvjanjem akcionih planova na različitim nivoima vlati, ali "njihova fragmentacija čini provedbu manje učinkovitom".

"Izraženo političko oprijedjeljenje po ovom pitanju se nije realizovalo u konkretne rezultate", piše u izvještaju.

​Od ukupnog broja osuđujućih presuda koje su sudovi BiH izrekli u prvoj polovini ove godine, dva posto se odnosi na koruptivna djela, pokazuje analiza Centra civilnih inicijativa (CCI).

Adis Arapović, projekt menažder CCI, ranije je rekao da u koruptivnim predmetima preovladavaju uslovne zatvorske kazne.

Kada je riječ o organizovanom kriminalu, Evropska komisija kaže da je postignut napredak u poboljšanju međuagencijske saradnje, ali da se finansijske istrage trebaju ubrzati, kao i da još nisu ispunjeni međunarodni standardi u borbi protiv pranja novca.

XS
SM
MD
LG