Linkovi

Singapur ukida zakonsku zabranu seksa između muškaraca


LGBT
LGBT

Singapur će dekriminalizovati seks između muškaraca, ali ne planira da mijenja zakonsku definiciju braka kao braka između muškarca i žene, izjavio je u nedjelju premijer Lee Hsien Loong.

Lee je rekao da singapursko društvo, posebno mladi ljudi, sve više prihvata gej osobe.

"Vjerujem da je ovo ispravna stvar i nešto što će većina Singapuraca sada prihvatiti", rekao je on u svom govoru na godišnjem nacionalnom skupu, dodajući da će vlada ukinuti odjeljak 377A krivičnog zakona koji kriminalizuje seks između muškaraca.

Nije bilo jasno kada će tačno zakon biti ukinut.

Singapur postaje posljednja azijska država koja se približava okončanju diskriminacije pripadnika LGBTQ zajednice.

Godine 2018, najviši indijski sud je također ukinuo zabranu homoseksualnog seksa, dok se Tajland nedavno približio legalizaciji istospolnih zajednica.

U Singapuru se može izreći zatvorska kazna do dvije godine za seks između muškaraca, ali se propis ne primjenjuje aktivno. Decenijama nije bilo poznatih osuda za seks između odraslih muškaraca, a zakon ne uključuje seks između žena ili drugih spolova.

Grupe lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i queer osoba (LGBTQ) pokrenule su brojne pravne izazove pokušavajući da ukinu zakon, ali nijedan nije uspio.

U februaru je najviši sud Singapura presudio da, budući da se zakon ne primjenjuje, ne krši ustavna prava, kao što su tužitelji tvrdili, i potvrdio da se zakon ne može koristiti za krivično gonjenje muškaraca zbog gej seksa.

I dalje postoji otpor ukidanju zakona, posebno među određenim vjerskim grupama, uključujući muslimane, katolike i neke protestante, rekao je Lee.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG