Linkovi

Starija generacija se, uz nove filmove, vraća u kino dvorane


Prosječna dob glumačke ekipe u filmu Dustina Hoffmana "Quartet" je oko 70 godina, ali to je sve dio šarma.

Prosječna dob glumačke ekipe u filmu Quartet je oko 70 godina, ali to je sve dio šarma. Glumci određenih godina koji igraju glavne uloge zapravo ponovo privlače stariju generaciju u kino dvorane.

Film Quartet dolazi nakon neočekivanog uspjeha filma The Best Exotic Marigold Hotel i on je režiserski prvenac za 75. godišnjeg Dustina Hoffmana.

Nije bilo teško, zapravo je bilo veoma lako, jer glumci su često tihi režiseri u smislu da mi jedni drugima stalno dajemo glumačke savjete, samo sačekamo da režiser ode u toalet. Stoga je to bila prirodna tranzicija, rekao je Dustin Hoffman na premijeri filma u oktobru u Londonu.

Starija generacija glumaca ne odlazi u mirovinu kao prije, na oduševljenje starije publike kako u Evropi, tako i u Americi. The Picture House u južnom Londonu privlači publiku stariju od 60 godina sa takozvanim srebrenim prikazivanjima filmova. Naime dva puta sedmično, oni stariji od 60 godina plaćaju samo 5 funti kako bi vidjeli najnovije filmove, uz čaj i kolačiće.

Imamo vremena, imamo novca, i ako mogu prikazivati filmove za koje smo zainteresirani, to će za njih biti veoma profitabilno, kaže jedna od kino posjetiteljki.

Do 2060. godine, osobe starije od 55 godina će sačinjavati 40% evropskog stanovništva, mnogi od njih imaju solidne prihode. Mark Batey, izvršni direktor Udruženja filmskih distributera, kaže da sve više filmova koji se danas snimaju, imaju potencijal da prelaze granice između generacija.

Oni koji najčešće idu u kino su obično tinejdžeri, studenti, oni u dobi između 15 i 34 godine. Ali zapravo četvrtina publike prošle godine bili su oni stariji od 45 godina, kaže on.

Film Kings Speech je bio još jedan neočekivani hit. Njegovo snimanje je koštalo samo 10 miliona funti, a dobio je četiri Oskara i zaradio više od 260 miliona na kino kasama. Njegov, kao i uspjeh drugih filmova kao što je Mama Mia, dokazuju da starija generacija dolazi u kina.

Mislim da sada 25% publike u Britaniji sačinjavaju baby boomeri, odnosno oni stariji od 50 godina, što je veoma bitno i taj se broj stalno povećava, možda čak i više u Americi, kaže Finola Dwyer, koja je producirala Hoffmanov Quartet.

Ovakvi filmovi zasigurno pokazuju da srebrena generacija u kinima može značiti zlatni uspjeh.
Starija generacija se, sa novim filmovima, vraća u kino dvorane
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
XS
SM
MD
LG