Linkovi

"Silent Spring": Borba za zaštitu okoline i ljudskog zdravlja i dalje traje


'Tiho proljece': pedeset godina kasnije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Naučnici su u tijelima Amerikanaca pronašli 212 industrijskih hemikalija, među njima i 6 koje uzrokuju rak

Prije 50 godina, Rachel Carson je napisala i izdala knjigu Silent Spring. Ona je zapravo gledala u budućnost. Navela je da pesticidi kao što je DDT štete i okolini i ljudskom zdravlju. Iako je knjiga postala inspiracija za pokret za zaštitu okoline, borba se i dalje nastavlja.

50-tih godina prošlog vijeka, Američko ministarstvo poljoprivrede je špricalo više od četvrt miliona kilograma pesticida svake godine. Knjiga Silent Spring autorice Rachel Carson je objelodanila da su pesticidi kao DDT smrtonosni ne samo za insekte, nego za sva živa bića. Linda Lear je autorica biografije Rachel Carson.

Knjiga Silent Spring je zapravo publici prenijela poruku da ljudska bića mogu izmijeniti prirodni svijet na način koji je smrtonosan, te da bi to moglo biti potencijalno smrtonosno za ljudska bića kao i druge dijelove prirodnog svijeta, kaže Linda Lear.

U Sjedinjenim državama je prodato više od 6 miliona kopija knjige koja je prevedena i na tridesetak jezika. U predgrađu Washingtona, kuća u kojoj je Carsonova napisala knjigu je sada istorijsko zdanje.

U knjizi ona piše jezikom kojeg ja nazivam apokaliptičnim. Pokušava uključiti alarm kako bi privukla našu pažnju, kaže Linda Lear.

30 godina nakon što je knjiga izdata, javni TV program The American Experience je knjigu nazvao jednom od najvažnijih knjiga našeg vremena. Ali nisu se svi slagali. Norman Borlaug, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1970, stao je u odbranu korištenja pesticida.

Imamo poteškoća da nahranimo sve gladne ljude. Ako uklonimo DDT iz histerije koja trenutno vlada u Sjedinjenim državama, mi ćemo uvoziti hranu, samo nećemo je imati odakle uvesti, rekao je Norman Borlaug.

Do 1972, DDT je bio zabranjen za poljoprivrednu upotrebu u Sjedinjenim državama. Ali je razvijeno na hiljade novih hemikalija. Godinama je senatski odbor za očuvanje okoline pokušavao da zabrani ili kontrolira na stotine hemikalija iz poljoprivrednih proizvoda. Demokratski senator Frank Lautenberg je rekao:

Ovom komitetu su zvaničnici Centra za kontrolu bolesti rekli da su njihovi naučnici u tijelima Amerikanaca pronašli 212 industrijskih hemikalija, među njima i 6 koje uzrokuju rak.

2006, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila planove za ponovno korištenje DDT-a, u zatvorenim prostorima, u borbi protiv malarije. Kompanija Syngenta je najveći proizvođač poljoprivrednih hemikalija. Kao i svi drugi u toj industrii, ona navodi da su njene hemikalije bezbjedne ako se koriste na odgovarajući način. Tim Pastoor je glavni naučnik u toj kompaniji.

Mi nastojimo provesti svaku moguću studiju koja je potrebna kako bi se podržale bezbjedonosne karakteristike proizvoda.

50 godina nakon izdavanja knjige Silent Spring, milioni kilograma novih pesticida i hemikalija se špricaju po poljima širom Amerike. I pokret za zaštitu okoline se i dalje protiv toga bori.
XS
SM
MD
LG