Linkovi

Sigurnosni skeneri širom Evrope povezani s kineskom vladom, vojskom


Passengers prepare to place items through Nuctech security scanners at the Brussels Eurostar train terminal on Jan. 17, 2022.
Passengers prepare to place items through Nuctech security scanners at the Brussels Eurostar train terminal on Jan. 17, 2022.

Na nekim od najosjetljivijih mjesta na svijetu, vlasti su postavile sigurnosne uređaje za provjeru koje je izradila jedna kineska firma s dubokim vezama s kineskom vojskom i najvišim razinama vladajuće Komunističke partije.

Svjetski gospodarski forum u Davosu. Najveća evropska luka. Zračne luke od Amsterdama do Atine. NATO granice s Rusijom. Sve ovisi o opremi koju producira Nuctech, koji je ubrzo postao vodeća svjetska kompanija po prihodu, za skenere tereta i vozila.

Nuctech je sankcinirana iz SAD-a već godinama, zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, ali je napravio dubok trag u cijeloj Europi, instalirajući svoje uređaje u 26 od 27 zemalja članica EU-a, u skladu s javnom nabavkom, vlada i korporativnih zapisa pregledanih od strane Associated Press.

Složenost vlasničke strukture Nuctech i njezino širenje globalno upalili su alarme na obje strane Atlantika.

Sve veći broj zapadnih sigurnosnih dužnosnika i politike strahuju da Kina bi mogla iskoristiti Nuctech opremu i sabotirati ključne tranzitne tačke ili dobiti nedozvoljen pristup industrijskim ili osobnim podacima iz predmeta koji prolaze kroz uređaje.

Nuctech kritičari tvrde da kineska vlada efektivno subvencionira firme, tako da mogu ukopati konkurente i dati Pekingu potencijalni uticaj nad kritičnom infrastrukturom na Zapadu, kako se Kina nastoji etablirati kao globalna tehnološka supersila.

„Podaci koji se obrađuju sa tih uređaja su vrlo osjetljivi. To su osobni podaci, vojni podaci, podaci o teretu. To bi mogle biti poslovne tajne. Vi želite biti sigurni da su u pravim rukama„, rekao je Bart Groothuis, direktor cybersecurity u nizozemskom Ministarstvu obrane prije nego što je postao član Europskog parlamenta. „Ti si ovisan o stranom akteru koji je geopolitički neprijatelj i strateški suparnik.”

On i drugi kažu Evropa nema alata za praćenje i otpor takvim mogućim prodorima. Različite zemlje članice su suprotstavljenih pogleda na sigurnosne rizike Nuctecha. Nitko još nije bio u mogućnosti napraviti sveobuhvatnu javnu procjenu gdje i koliko Nuctech uređaja je instalirano diljem kontinenta.

Nuctech odbacuje tvrdnje, tvrdeći da je borba za evropske poslove u skladu s lokalnim zakonima, uključujući i stroge sigurnosne provjere i pravila o zaštiti podataka.

„To je naša oprema, ali vaši podaci. Naš klijent odlučuje što će se dogoditi s podacima „, rekao je Robert Bos zamjenik generalnog direktora Nuctech u Nizozemskoj, gdje firma ima istraživački i razvojni centar.

On je rekao da je Nuctech je žrtva neutemeljenih navoda i da su smanjili svoj tržišni udio u Europi gotovo na pola, od 2019. godine.

„To je prilično je frustrirajuće, da budem iskren”, rekao Bos AP-a. „U 20 godina isporuke te opreme mi nikada nisu imali pitanja povrede ili curenja podataka. Do danas nikada nismo imali nikakav dokaz za to.”

"To nije stvarna firma"

Kako sigurnosne provjere postaju sve povezaniji sa podacima, Nuctech se našla na prvim linijama u SAD-Kina borbi za tehnološku dominaciju koja sada bjesni diljem Evrope.

Osim skeniranje sistema za ljude, prtljag i teret, firma pravi detektore za eksploziv i međusobno povezane uređaje sposobne za prepoznavanje lica, mjerenje temperature tijela i osobne iskaznice ili identifikaciju ulaznica.

Na svojoj internetskoj stranici, nadređena tvrtka Nuctecha objašnjava da Nuctech čini više od pukog pružanja hardvera, integrirajući „cloud computing, velike količine podataka i Internet stvari sa sigurnosnim inspekcijskom tehnologijom i proizvodima za opskrbu klijenata s visoko tehnološkim sigurnosnim rješenjima.”

Kritičari strahuju da pod kineskim nacionalnim obavještajnim zakonima, koji zahtijevaju da kineske tvrtke predaju podatke tražene od sigurnosnih državnih agencija, Nuctech ne bi mogao odbiti pozive iz Pekinga da preda osjetljive podatke o teretu, ljudima i uređajima koji prolaze njenim skenerima. Kažu da postoji rizik da Peking može koristiti Nuctech prisutnost u cijeloj Europi za skupljanje velike količine podataka o prekograničnim trgovinskim tokovima, izvlačenje informacija iz lokalne mreže, kao i da dostave informacije o putnicima, te sabotaže trgovinskih tokova u slučaju sukoba.

U julu 2020. sigurnosni pregled kanadske vlade utvrdio je da X-ray sigurnosne skenere Nuctech potencijalno može koristiti za prikriveno prikupljanje i prenos, informacija, kompromitovanje prijenosnih elektroničkih uređaja koji prolaze kroz skener ili izmijeniti rezultate kako bi se omogućio prenos „zlih” uređaja.

Evropska unija proglasila je krajem 2020. godine mjere koji se može koristiti za blokiranje kineskih izravnih stranih ulaganja. Ali političari u Bruxellesu kažu da trenutno na razini EU sistema nema alata za evaluacije kineskih nabavki, unatoč sve većoj zabrinutosti oko nepravednih državnih subvencija, nedostatka reciprociteta, nacionalne sigurnosti i ljudskih prava.

„Ovo postaje sve opasnije. Ja ne bih imao ništa protiv ako bi jedan ili dva aerodroma imala Nuctech sisteme, ali s dampingom cijenama poklopili su puno područja „, rekao je Axel Voss, njemački član Europskog parlamenta, koji radi na zaštiti podataka. „Ovo je sve više i više sigurnosno pitanje. Možete pomisliti da je to strateško ulaganje od kineske vlade.”

OSI Systems, jedan od Nuctech najvažnijih komercijalnih suparnika iz SAD — teško se obrušio na Nuctech. Odbor za vanjske odnose američkog Senata, Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a, Uprava za sigurnost prometa SAD-a i Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a izrazili su zabrinutost u vezi s Nuctechom.

Američka uprava za sigurnost prometa rekla je AP-u u e-mailu da je utvrđeno da Nuctech ne ispunjava uvjete za primanje osjetljivih sigurnosnih informacija. Nuctech proizvodi, rekao je TSA, "nisu ovlašteni za korištenje za pregled putnika, prtljage, pristupačne imovine ili zračnog tereta u Sjedinjenim Državama."

U decembru 2020., SAD su dodale Nuctech na popis entiteta Ureda za industriju i sigurnost, ograničavajući izvoz na njih iz razloga nacionalne sigurnosti.

"To nije samo komercijalno", rekao je dužnosnik američke vlade koji nije bio ovlašten govoriti zvanično. “Koristi firme koje podupire država, uz državne subvencije, niske ponude za ulazak u evropsku kritičnu infrastrukturu, a to su civilne zračne luke, pregled putnika, nadzor morskih luka i tereta.”

Passengers walk next to Nuctech security scanners at the Brussels Eurostar train terminal on Jan. 17, 2022.
Passengers walk next to Nuctech security scanners at the Brussels Eurostar train terminal on Jan. 17, 2022.

U Evropi ponude Nuctecha mogu biti 30-50% niže od njihovih konkurenata”, tvrde konkurenti tvrtke, američki i evropski dužnosnici i istraživači koji proučavaju Kinu. Ponekad uključuju i druge olakšice poput produženih ugovora o održavanju i povoljnih zajmova.

U 2009., glavni europski konkurent Nuctecha, Smiths Detection, požalio se da ga takva praksa istiskuje s tržišta, a EU je uveo antidampinšku taksu od 36,6% na Nuctechove skenere tereta.

“Nuctech dolazi s ponudama ispod tržišnih kojima nitko ne može parirati. To nije normalna cijena, to je cijena ekonomskog upravljanja", rekla je Didi Kirsten Tatlow, suurednica knjige China's Quest for Foreign Technology. “To zapravo nije firma. Oni su više kao krilo državnog razvojnog pokreta.”

Nuctechov Bos rekao je da tvrtka drži niske cijene proizvodnjom u Evropi. "Ne moramo uvoziti robu iz SAD-a ili drugih zemalja", rekao je. "Naš lanac opskrbe je vrlo učinkovit s lokalnim dobavljačima, to je glavni razlog zašto možemo biti vrlo konkurentni."

Nuctechovi uspjesi su brojni. Firma, koja otvara urede u Bruxellesu, Madridu i Rimu, kaže da je opskrbljivala kupce u više od 170 zemalja i regija. Nuctech je 2019. rekao da je instalirao više od 1000 uređaja za sigurnosnu provjeru u Evropi za carinu, civilno zrakoplovstvo, luke i vladine organizacije.

U novembru 2020. norveška carina objavila je poziv za kupovinu novog skenera tereta za kontrolni punkt Svinesund, kompleks zdepastih, sivih zgrada na švedskoj granici. Američki suparnik i dvije druge tvrtke žalile su se da su uvjeti kako su napisani dali prednost Nuctechu.

Specifikacije su prepravljene, ali je Nuctech ipak dobio posao. Kineska tvrtka pobijedila je svoje suparnike i po cijeni i po kvaliteti, rekao je Jostein Engen, direktor nabave carinske agencije, a niti jedno ministarstvo norveške vlade nije podiglo crvene zastave koje bi diskvalificirale Nuctech.

"Mi u norveškoj carini moramo se prema Nuctechu odnositi kao prema svima ostalima u našoj konkurenciji", rekao je Engen. "Ne možemo učiniti ništa drugo slijedeći pravila EU o javnim natječajima."

Četiri od pet država članica NATO-a koje graniče s Rusijom - Estonija, Latvija, Litva, Poljska - kupile su opremu Nuctech za svoje granične prijelaze s Rusijom. Kao i Finska.

Dvije najveće evropske luke - Rotterdam i Antwerpen, koje su zajedno pretovarile više od trećine robe, po težini, ulazeći i izlazeći iz glavnih luka EU-a 2020. - koriste uređaje Nuctech, prema svjedočenju parlamenta.

Druge ključne države na rubovima EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Tursku, Ukrajinu, Albaniju, Bjelorusiju i Srbiju, također su kupile Nuctech skenere, od kojih su neki donirani ili financirani niskokamatnim zajmovima kineskih državnih banaka, prema javnoj nabavi dokumenti i vladina priopćenja.

Zračne luke u Londonu, Amsterdamu, Bruxellesu, Ateni, Firenci, Pisi, Veneciji, Zürichu, Ženevi i više od desetak diljem Španjolske imaju potpisane ugovore za Nuctech opremu pokazuju korporativni podaci.

Nuctech kaže da je osigurao sigurnosnu opremu za Olimpijske igre u Brazilu 2016., zatim posjet predsjednika Donalda Trumpa Kini 2017. i Svjetski gospodarski forum 2020. Također je osigurao opremu nekim organizacijama UN-a, pokazuju evidencije nabavke.

Sve veća zabrinutost

Kako je Nuctechov tržišni udio rastao, tako je rastao i skepticizam prema firmi.

Kanadske vlasti odustale su od stalne ponude Nuctecha da osiguraju opremu za skeniranje rendgenskim zrakama u više od 170 kanadskih diplomatskih misija diljem svijeta nakon što je vladina procjena utvrdila "povišenu prijetnju" špijunaže.

Litva, koja je uključena u diplomatski sukob s Kinom oko Tajvana, blokirala je Nuctech da isporuči skenere za zračne luke ranije ove godine nakon što je revizija nacionalne sigurnosti otkrila da nije moguće da oprema radi izolirano i da postoji opasnost da bi informacije o riziku mogle procuriti natrag u Kinu, kaže Margiris Abukevicius, zamjenik ministra za međunarodnu suradnju i kibernetičku sigurnost u litvanskom Ministarstvu nacionalne obrane.

Zatim, u avgustu, Litva je odobrila ugovor za Nuctech skener na svojoj granici s Bjelorusijom. Postojala su samo dva ponuđača, Nuctech i ruska tvrtka - od kojih su obje predstavljale zabrinutost za nacionalnu sigurnost - i nije bilo vremena za ponovno raspisivanje natječaja, rekla su dva litvanska dužnosnika za AP.

"To je samo ad hoc odluka koja bira između loših i lošijih opcija", rekao je Abukevicius. Dodao je da vlada razvija mapu puta za zamjenu svih Nuctech skenera koji se trenutno koriste u Litvi, kao i pravni okvir za zabranu kupnje nepouzdane opreme od strane vladinih institucija i u kritičnim sektorima.

Zabrinutost za ljudska prava također stvara prepreke za Nuctech. Tvrtka posluje s policijom i drugim vlastima u zapadnokineskoj regiji Xinjiang, gdje je Peking optužen za genocid zbog masovnog zatvaranja i zlostavljanja manjinskih muslimana Ujgura.

Unatoč pritiscima američkih i europskih kreatora politika kažu da CNNC ne kontrolira svoje korporativno upravljanje ili donošenje odluka.

"Mi smo normalan komercijalni operater ovdje u Europi koji mora poštovati zakone", rekao je Bos. “Ovdje radimo s lokalnim osobljem, plaćamo poreze, doprinosimo društvenoj zajednici i imamo lokalne dobavljače.”

No stručnjaci kažu da su te dodirne točke daljnji dokaz vladinih i vojnih interesa koji okružuju firmu i pokazuju njen strateški interes za Peking.

"Pod Xi Jinpingom, elementi nacionalne sigurnosti države spajaju se s tehnološkim i inovacijskim dimenzijama države", rekao je Tai Ming Cheung, profesor na Školi globalne politike i strategije UC San Diego.

“Vojno-civilna fuzija jedno je od ključnih bojnih polja između SAD-a i Kine. Europljani će morati shvatiti gdje stoje.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG