Linkovi

Statistička sigurnosna situacija


Dragan Lukač
Dragan Lukač

Nakon analize stanja za prvih devet mjeseci tekuće godine, direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač ocijenio je sigurnosnu situaciju u Federaciji BiH zadovoljavajućom.

On kaže da bez obzira što neki smatraju da statistički podaci koji se iznose u kontekstu stanja sigurnosti nisu odraz stvarnog stanja, to ipak nije tako.

"Ovo su relevantni podaci i oni su egzaktni u smislu onoga što pokazuju", kaže Lukač.

U pravih devet mjeseci ove godine, urađena je analiza četiri segmenta sigurnosti.

Za opće stanje kriminaliteta, procenat je pao za devet posto, a broj evidentiranih prekršaja za remećenje javnog reda i mira porastao je za šest posto.

Kada je riječ o prometnim nezgodama u Federaciji, broj je povećan za tri posto, dok je procenat napada na službene osobe porastao za 67 posto.

Direktor FUP-a osvrnuo se i na utvrđivanje odgovornosti Vahida Ćosića, policijskog komesara Kantona Sarajevo (KS), povodom nedavnog tragičnog događaja u Sarajevu u kojem su smrtno stradale dvije studentice.

On smatra da se pojavilo dosta oprečnih ocjena u smislu utvrđivanja odgovornosti policijskog komesara, te da je za ocjenjivanje rada isključivo nadležan Neovisni odbor.

"Zapažamo da se pojavljuju neki drugi organi, tijela i pojedinci koji nisu nadležni za davanje ocjene ili utvrđivanje odgovornosti policijskog komesara KS. Smatramo da to nije dobro i da ne treba tako raditi", kaže Lukač.

Za prvih devet mjeseci ove godine, policija KS je napisala 27.000 prekršajnih naloga, a u prometu otkrila 2.700 osoba koje su vozile bez vozačke dozvole.

Čak ni u tom slučaju nema zakonskih osnova za oduzimanje motornog vozila iako to, napominje Lukač, policija često radi.

"To neće riješiti problem jer često to vozilo nije u vlasništvu te osobe", kaže on.

Dodaje da "cijela društvena zajednica mora biti angažirana u smislu prepoznavanja i preveniranja asocijalnog ponašanja".

Komentirajući rad sudova po pitanju povratnika u izvršavanju krivičnih djela, Lukač smatra da su za takve osobe kazne vrlo jasno propisane. Prema njemu, sudovi idu na neki mininum od te kazne ili uvjetnu kaznu.

"Ako svi društveni subjekti prepoznaju sebe i svoje mjesto, ulogu i odgovornost u čitavoj toj priči, onda ćemo svi biti puno uspješniji i imaćemo mnogo manje problema", zaključuje Lukač.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG