Linkovi

Američka vlada od danas pod djelimičnom blokadom rada - po prvi put u 17 godina


Stručnjaci kažu da će blokada rada vlade koja bi trajala više od dvije nedjelje , zasigurno usporiti ionako oslabljenu ekonomiju.

Vlada Sjedinjenih američkih država je od danas pod djelimicnom blokadom rada, po prvi puta u zadnjih 17 godina, nakon što se dva doma američkog Kongresa nisu uspjeli dogovoriti o privremenom financiranju rada vlade počev od prvog oktobra. Dvije strane, Zastupnički Dom Kongresa i Senat, nisu mogli pronaći zajednički jezik vezano za duboku podjelu oko Obaminog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju , što je glavna zakonska komponenta koja faktički stupa na snagu danas. Više u izvještaju novinara Glasa Amerike Richarda Greena:

Tri puta u ponedjeljak je republikancima predvodjeni Zastupnički dom Kongresa usvajao prijedlog zakona kojim bi se obezbijedilo privremeno financiranje vlade , ali u sva tri prijedloga je rečeno da se Obamin Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju treba odgoditi na godinu dana. U sva tri slučaja, demokratama prevodjeni Senat je odbio prijedloge.
Vodja demokratske većine u Senatu Harry Reid je oštro kritizirao republikance tijekom jučerašnjih rasprava, optužujući ih da namjerno žele da se obustavi rad vlade.

Upravo su usvojili tri zakonska prijedloga u kojima nastoje poraziti Obamin zakon, riješiti ga se. Medjutim, Obamacare je zakon!

Reid je pozvao predsjedavajućeg Zastupničkog doma, Johna Boehnera da omogući da Kongres u punom sastavu glasa za tzv. čistu, privremenu mjeru potrošnje kojom bi se zakon o Zdravstvenom osiguranju ostavio netaknutim.

Medjutim, gospodin Boehner je stao u obranu akcije Zastupničkog doma kratko nakon ponoći, rekavši:

Zastupnički dom je vrlo jasno iskazao svoje stajalište. Vjerujemo da vlada mora biti financirana, ali isto tako vjerujemo da mora postojati minimum poštenja prema svim Amerikancima kada je u pitanju Obamin zakon - Obamacare.

Blokada rada vlade vodi privremenom slanju kući oko 800 hiljada vladinih uposlenika - civila, te zatvaranju svih muzeja i nacionalnih parkova.

U video poruci koji je objavio u ranim jutarnjim satima , predsjednik Barack Obama je objavio da je u zakon potpisao mjeru kojom se obezbjedjuje da svi pripadnici američkih oružanih snaga budu plaćeni na vrijeme. On je takodjer izrazio podršku za civilne uposlenike ministarstva obrane koji će biti pogodjeni blokadom.

Vi i vaše obitelji zaslužujete bolje od ove nefunkcionalnosti našeg Kongresa. Vaš talenat i odanost održavaju našu vojsku naboljom na svijetu. Zbog toga ću nastaviti raditi s Kongresom da se vlada vrati u funkciju , i da se vratite na posao što je moguće prije.

Stručnjaci kažu da će blokada rada vlade koja bi trajala više od dvije nedjelje , zasigurno usporiti ionako oslabljenu ekonomiju - putem smanjenog turizma, i zbog toga što će brojni radnici koji će biti poslani kućama, itekako smanjiti svoju potrošnju.

Medjutim, blokada vlade neće imati utjecaja na ono oko čega se dva doma Kongresa ne mogu složiti: zakon o zdravstvenom osiguranju. Komponente tog zakona koje su planirane da započnu funkcionirati od danas, profunkcionirat će kako i jeste po planu.
Američka vlada od danas zatvorena
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG