Linkovi

Republikanci u kongresu - najveći krivci za zatvaranje vladinih ureda


Najnovije istraživanje pokazuje da se 72% Amerikanaca protivi zatvaranju vadinih ureda i da sve veći broj najvećim dijelom krivi republikance u kongresu.

Istraživanja javnog mjenja nagovještavaju da će republikanci u kongresu biti najveći krivci za djelimično zatvaranje rada vlade. Kako izvještava Jim Malone, istraživanja također pokazuju da su Amerikanci već umorni od političke polarizacije i nefunkcionalnosti obje stranke.

Dok je zatvaranje vladinih ureda stupalo na snagu, predsjednik Barack Obama je rekao da su republikanci odgovorni, jer neće da odustanu od svoje borbe kako bi potkopali njegov glavni zakon o zdravstvenoj njegi.

Zatvorili su vladu zbog ideološkog pohoda kako bi uskratili priuštivo zdravstveno osiguranje milionima Amerikanaca. Drugim riječima, daju ucjenu za posao koji odrađuju, rekao je predsjednik Obama.

Republikanci naravno imaju drugačiji stav, uključujući i predsjedatelja Zastupničkog doma Johna Boehnera koji kaže da bi demokrate u kongresu trebale biti voljne pregovarati o načinu ponovnog otvaranja vlade.

Jedini način na koji će ti problemi biti rješeni je ako u prijateljskom duhu sjednemo i na umu držimo američki narod i postignemo sporazum, rekao je gospodin Boehner.

Politički haos u Washingtonu zbog finaciranja federalne vlade ima efekta i na javnost, kaže istraživač organizacije Quinnipiac Peter Brown.

Amerikanci ne vole zatvarati vladu. Čak ni oni kojima se ne sviđa Obamacare ne vole zatvarati vladu, kaže on.

Najnovije istraživanje pokazuje da se 72% Amerikanaca protivi zatvaranju vadinih ureda i da sve veći broj najvećim dijelom krivi republikance u kongresu.

Ako je politika dobra za jednu stranu, loša je za drugu. Trenutno je loša za repubikance a dobra za demokrate, kaže Peter Brown.

On i drugi analitičari vide dublji utjecaj političke nefunkcionalnosti u Washingtonu. Amerikanci, kako se čini, gube vjeru u sposobnost političkih stranaka i vlade da funkcioniraju, kaže analitičar Charlie Cook.

Oni će možda kriviti više republikance nego demokrate i predsjednika. Ali istorijski gledano kada imate ovakvu situaciju svako izgleda loše, kaže gospodin Cook.

Američki glasači su već cinični. Peter Brown kaže da bi zatvaranje vladinih ureda na duži period dovelo do još veće razočaranosti javnosti.

Čini se da vlada ne može odraditi ono što smatra da treba. Bez obzira da li su za ili protiv nekog programa, oni žele vidjeti nešto pozitivno iz Washingtona. A to trenutno ne vide, kaže gospodin Brown i dodaje da će frustracija vjerovatno rasti dok vladini uredi budu zatvoreni.
XS
SM
MD
LG