Linkovi

Zatvaranje vladinih programa škodi i mališanima


Program Head Start kojeg financira federalna vlada pruža obroke, medicinske preglede i predškolsko obrazovanje za više od milion djece iz obitelji sa niskim primanjima. Ali zbog zatvaranja vladinih ureda, neki od tih programa su smanjeni ili zatvoreni.

Dok su uredi američke vlade i dalje zatvoreni, dolazi do filozofske debate o tome da li vladini programi za siromašne pomažu ljudima da se izvuku iz siromaštva ili ih čine još više ovisnima od vladine pomoći. Kako izvještava Brian Padden, neki konzervativci smanjenje predškolskog programa za obitelji sa niskim primanjima vide ne kao krizu, nego kao mogućnost.

Program Head Start kojeg financira federalna vlada pruža obroke, medicinske preglede i predškolsko obrazovanje za više od milion djece iz obitelji sa niskim primanjima. Ali zbog zatvaranja vladinih ureda, neki od tih programa su smanjeni ili zatvoreni. Zagovornica za brigu o djeci Helen Blank, iz Nacionalnog centra za zakone o ženama, kaže da zatvaranje vlade šteti programima koji nastoje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Iz istraživanja znamo da takvi programi predstavljaju ogromnu razliku kada su u pitanju sposobnosti djece iz obitelji sa niskim primanjima da budu uspješna u školi i životu. Stoga apsolutno nema smisla da zapostavljamo male četverogodišnjake iz siromašnih obitelji, kaže Helen Blank.

Ali konzervativna analitičarka za pitanje obrazovanja Lindsey Burke, iz fondacije Heritage, kaže da su koristi programa Head Start preuveličane i da zatvaranje vladinih ureda predstavlja šansu da se provedu reforme u, kako to naziva, prenapuhanom i birokratskom programu koji poreske obveznike košta oko 8 hiljada dolara godišnje po djetetu.

Mislim da je nakon 48 godina Head Start neuspjela intervencija federalne vlade u ranom obrazovanju djeteta, i imamo dosta dokaza za to. Možda bi umjesto finaciranja programa Head Start trebali financirati svako pojedinačno dijete, kaže Lindsey Burke.

Ona ističe da su privatni donatori kao John i Laura Arnold nedavno donirali 10 miliona dolara za program Head Start, i da su vlade nekih saveznih država popunile praznine u financiranju, što pokazuje da postoje bolji i možda prijemčiviji načini financiranja takvih programa.

Zašto ne dozvoliti saveznim državama da svoje fondove za Head Start učine mobilnim, odnosno da se omogući da se dijete iz siromašne obitelji pošalje u predškolsku ustanovu po njihovom izboru, bez obzira da li je javna ili privatna, čime bi se roditeljima dala kontrola nad načinom trošenja sredstava, što bi značilo da se dijete ne mora neophodno poslati u vladin Head start centar.

Ali zagovornici programa kažu da zatvaranje vladinih institucija nije način za reformu sistema.

Postoje brojni načini da se raspravlja o tome kako ojačati Head Start, kao i školski sistem. Ne moramo zatvarati škole i ostavljati djecu na ulici, to nije pametno, kaže Helen Blank.

Ukoliko se zatvaranje produži do novembra, dodatni programi Head Start koji pomažu hiljadama djece će izgubiti državne fondove.
XS
SM
MD
LG