Linkovi

Dogovor postignut, vlada se otvara, povišena granica duga


Lideri u americkom Senatu su u posljednjem trenutku postigli dogovor kojim su stvorene zakonske pretpostavke za deblokadu rada americke savezne vlade i podizanje nivoa nacionalnog duga.

Odlucujuci korak ucinjen je u Senatu, a o dvostranacki usaglasenom prijedlogu u tom domu potom su se kasno uvecer pozitivno izjasnili i kongresmeni u Zastupnickom domu. Ovu zakonsku mjeru za koju najvise zasluga imaju vodja demokratske vecine u Senatu Harry Reid i lider republikanske manjine Mitch Mc Connell, sada treba potpisati predsjednik Sjedinjenih Drzava Barack Obama, da bi ona zvanicno stupila na snagu.

Po ovoj odluci vlada ce neometano funkcionirati do 15. januara, a povecanje granice nacionalnog duga vrijedilo bi do sredine februara. U medjuvremenu Bijela Kuca i oba doma Kongresa - demokrati i republikanci - radit ce na za obje strane prihvatljivoj verziji budzeta za ovu fiskalnu godinu , koja u Americi tradicionalno pocinje svakog prvog oktobra.

Predsjednik Obama je pozdravio dogovor rekavsi da ce rastjerati oblake neizvjesnosti koji su se nadvili nad americku ekonomiju, koja se bila sucelila s mogucnosti da ne bude u stanju izmirivati financijske obaveze.
Predsjednik se obratio javnosti putem televizije nakon sto je Senat glasanjem usvojio recenu zakonsku mjeru, a prije nego je o njoj glasao i Zastupnicki dom Kongresa.

"Pocinjemo odmah sa deblokadom rada vlade, i pocinjemo rastjerivati oblake neizvjesnosti i nemira koji su se nadvili nad nase biznise i cijeli americki narod," kazao je predsjednik Obama.

Da podsjetimo, od ponoci u srijedu Sjedinjene Drzave ne bi imale dovoljno novca da servisiraju obaveze prema inostranstvu, kao ni obaveze prema domacim korisnicima budzeta. Americki nacionalni dug iznosi 16 hiljada i 700 milijardi dolara. Koliko je velika ta suma govori podatak da je po glavi 316 miliona Amerikanaca taj dug preko 52 hiljade dolara.

Sjedinjene drzave moraju poceti smanjivati taj dug i raditi na balansiranju budzeta. Razlike izmedju Bijele Kuce i Kongresa, demokrata i republikanaca na koji nacin to poceti ostvarivati , rezultirale su neizvjesnoscu koja je trajala prakticno minut do 12.
XS
SM
MD
LG