Linkovi

Na šta bi sve utjecala djelomična blokada rada američke savezne vlade


IGodišnji fondovi za financiranje rada vlade ističu 30 septembra, kada se završava fiskalna godina, i treba dogovoriti naredni budžet. Na Kongresu je da usvoji prijedlog zakona kojim bi se nastavilo financiranje i nakon roka, od prvog oktobra na dalje. No, očigledno, dvije političke stranke - republikanci i demokrati - su u sukobu, i istina je da bi se vlada mogla zatvoriti, ako dogovora do roka ne bude.

U tom slučaju, samo će ono najosnovnije osoblje savezne vlade raditi. Izmedjuostaloga će se zatvoriti i mnoga mjesta popularna medju turistima, kao i druge djelatnosti vlade.Kako bi to Washington mogao izgledati ako se vlada djelomično zatvori i obustavi rad?

Evo jednog primjera iz života običnoga čovjeka: naime, svake sedmice nakon časova u obdaništu , mali Jack dodje u Nacionalni zoološki vrt da gleda slonove.

Jackova čuvateljica, Kim Hazelton, ne zna šta da rade ako vlada zatvori zoološki vrt. Ona dodaje:.

Sigurna sam da će to za nas biti katastrofa, jer je to prva stvar koju traži kada izadje iz obdaništa - da ide u zoološki vrt i gleda životinje.


Nacionalni zoo vrt je dio na svijetu najvećeg muzejskog kompleksa, Institucije Smithsonian, koju financira američka vlada. Ulaz je besplatan, medjutim, Institucija se oslanja na prodaju igračaka , suvenira i hrane za dodatne fondove. Svi će muzeji biti zatvoreni za vrijeme blokade vlade. Predstavnica Institucije Smithsonian, Linda St. Thomas govori:

Bit će teško za posjetitelje, pogotovo za one koji ne znajuunaprijed, nego dodju u neki muzej i, da kažemo,poljube bravu...

Poput obustave rada vlade sredinom 90-tih godina, i ovaj puta bi odredjene institucije nastavile rad - agencije nacionalne sigurnosti, kontrola letova, bezbjednost i inspekcija hrane, financijske transakcije i zatvori.

Medjutim, stvari poput zahtjeva za izdavanjem pasoša ili vize , ne bi mogle biti obavljene. Sva klinička istraživanja bi se obustavila, nacionalni parkovi bi se zatvorili za milione posjetitelja.

Zemlja se još uvijek oporavlja od budžetskih rezova nazvanih sekvestracija od prošle zime, kada je pola vladinih uposlenika bilo poslano kući na 6 dana.

Stephen Fuller je čelnik Centra za regionalnu analizu pri Univerzitetu George Mason. On kaže da bi ova obustava rada vlade imala dodatne posljedice po ekonomiju:

Granica duga - šta da se uradi s time? Hoće li se budžetski rezovi nastaviti i u slijedećoj godini? I usred svega toga treba djelomično zatvoriti vladu? Sve to će imati jake posljedice po ekonomiju.

Kongres može do zadnjeg trenutka odgoditi odluku da se financiranje ipak obezbijedi. Republikancima predvodjen Zastupnički dom Kongresa ne želi u prijedlog novog budžeta ugraditi Obaminu reformu zdravstvenog osiguranja , i cijeli se problem vrti oko te odrednice.

“Mnogi od njih su tako glupi.”

Tako govori Francoise Porch iz Californije koji nema nimalo vjere u američki Kongres, i dodaje:

I mi hoćemo pokazati svijetu kako to funkcionira demokratska zemlja? Ma ozbiljno? Izaberite onda neke pametnije ljude.

Analitičar Fuller zaključuje da sama prijetnja djelomičnom blokadom već usporava ekonomiju, jer se potrošači boje trošiti novac, u strahu da možda od prvog oktobra više neće moći ići na posao i biti plaćeni.
XS
SM
MD
LG