Linkovi

Dogovor izmedju Kongresa i Bijele kuće eventualno na vidiku


Američki predsjednik Barack Obama i republikanski lideri u Kongresu se sastaju ponovno danas kako bi pokušali iznaći rješenje kojim bi se okončala blokada rada vlade i povisila granica američkog zaduživanja, tako da država na vrijeme može platiti račune. .

Predsjednik se s kongresnim republikanskim liderima sastao i jučer, a danas će razgovarati s vodećim republikancima iz Senata. Osim otvaranja svih vladinih službi i vraćanja na posao nekoliko stotina hiljada uposlenika, treba povisiti i granicu zaduživanja koja dostiže svoj limit 17. oktobra - 16,7 hiljada milijardi dolara.

Republikanci u Zastupničkom domu su ponudili prijedlog da se granica zaduživanja povisi do 22. novembra, dok bi se u medjuvremenu vodili pregovori o dodatnim smanjenjima budžeta.

U medjuvremenu su novine Wall Street Journal i tv mreža NBC provele anketu koja je pokazala da 53 posto ispitanika za cijelu situaciju oko blokade vlade krive republikance, dok ih 31 posto krivi predsjednika Obamu.

Vijest da je uskoro moguć dogovor o povišenju granice duga je utjecala pozitivno na tržišta novca, te su burze u Sjedinjenim Državama i u Aziji doživjele dobitke, kao i evropske dionice.
XS
SM
MD
LG