Linkovi

Shrek zauvijek - završno poglavlje serijala o zelenom junaku


Shrek
Shrek

Nakon gotovo čitavog desetljeća i tri filmska nastavka, završno poglavlje dolazi u kina.

Godine 2001. jedan neočekivani crtani junak osvojio je filmsku publiku diljem svijeta: gunđavi, zeleni ogr koji, kako se pokaže, ima srce od suhog zlata. Sada, gotovo čitavog desetljeća i tri filmska nastavka kasnije, završno poglavlje dolazi u kina.

Jednom davno, živio je strahotni ogr čiji je urlik bacao u stravu čarobnu zemlju Far Far Away. Potom - uz pomoć svog vjernog magarca (koji, naravno, govori!) i otmjenog, kavalirskog Mačka-u-čizmama - on spasi princezu Fionu od zmaja koji baca plamen. On i Fiona se ožene, imaju tri bebe ogra i žive mirno u svom bajkovitom životu. No, za Shreka, svakidašnjica u kojoj se iznosi smeće, kuhaju večere i mijenjaju pelene uskoro izaziva nostalgiju za avanturama u kojima je nekad sudjelovao.

Kako rečeno - tako se i dogodi! Zli vilenjak Rumpelštiltskin prevari našeg junaka da mu potpisom doslovce preda svoj život. Ukravši dan kada se Shrek rodio, ovaj zaplotnjak - koji je naumio preuzeti kraljevstvo - ostavlja našeg ogra da se nosi sa svijetom u kojemu nikada nije postojao.

Najbolji prijatelj Magarac pojma nema tko je ovaj ogromni zeleni tip, a isto ga tako ne prepoznaje ni brat-po-oružju Mačak-u-čizmama. Ovog potonjeg Shrek nalazi u čisto drugačijem stanju nego što ga inače zna: predebelog da kavalirski zamahne mačem, ustvari čak predebelog da se opasa tim mačem. Najgore od svega, za svoju obožavanu Fionu, on je potpuni stranac.

Shrek se baci na posao da ponovno osvoji Fionino srce i vrati se u svoj prekrasni život. Ako vam se dosad ova tema nije učinila poznatom, onda evo i rješenja koji je to slavni film inspirirao ovu priču - It's a Wonderful Life, film iz 1946., koji su generacije gledale mnogo puta u vrijeme božićnih blagdana. U ovoj alternativnoj verziji njihova života, Fiona se od kućanice pretvorila u ratnicu kao vođa pokreta otpora ogra. Kao Fiona vraća se Cameron Diaz, a kao Shrek Mike Myers ponovno koristi svoj lažni škotski naglasak.

Vraća se i Antonio Banderas kao Mačak u čizmama, dok je Eddie Murphy isto tu u glasu Magarca. Pisac i slikar Walter Dohrn daje glas prevarantu Rumpelštiltskinu, a u ulogama pojavljuje se čitav niz slavnih lica svijeta zabave: od Julie Andrews, preko voditelja Američkog idola Ryana Seacresta, pa do CNN-ovog Larryja Kinga.

XS
SM
MD
LG