Linkovi

100 milja od Memphisa


Sheryl Crow tijekom intervjua za Glas Amerike
Sheryl Crow tijekom intervjua za Glas Amerike

Nakon 9 Grammy-ja Sheryl Crow nema više što dokazivati

Pjevačica Sheryl Crow je započela muzičku karijeru 1988. kao prateći vokal, da bi vremenom ostvarila uspjeh i osvojila niz nagrada Grammy kao pjevačica i tekstopisac. Ona je nastupala sa Michaelom Jacksonom, Rolling Stonesima, Tinom Turner, Ericom Cleptonom i mnogim drugim zvjezdama.

U karijeri koja obuhvata devet Gremija, višestruke američke muzičke nagrade, 35 miliona prodatih ploča i pobjedu u borbi protiv raka dojke, Sheryl Crow više nema šta da dokazuje. Njen novi, sedmi po redu, album zove se “100 milja od Memphisa”, a naziv je inspiriran razdaljinom izmedju njenog rodnog mjesta Kennetta u državi Missouri, i Memphisa u Tennessiju.


"Ovaj album je povezan sa muzikom koja je potekla iz Memphisa i mojim vezama sa Memphisom, koji je za nas bio 'veliki grad'. Dok sam bila dijete, kada još nisam mnogo putovala, Memphis je imao privlačnost, mističnost. Slušanje radio stanica iz Memphisa, kako puštaju muziku koja je nastala u tom gradu - to je zapravo tema mog albuma”, priča Sheryl Crow.

Na novoj turneji, Sheryl sa sobom vodi desetočlani band, jedan od instrumenata je i truba, a koncerti imaju novi, funky zvuk. Ona je oduševljena što ide na turneju sa novom grupom muzičara.

"Band je fantastičan, to su najbolji muzičari koje sam ikada čula, sa kojima sam ikada svirala. Svaka noć je nova, svaka svirka drugačija. Turneja je do sada bila sjajna. Od samog početka do kraja ljudi su na nogama, što je neobično kada svirate toliko novih pjesama”, kaže ona.

Sheryl Crow je takodje željela da novim albumom izrazi svoje poštovanje prema Michael Jacksonu.

”Michael Jackson mi je dao prvi, pravi posao 1988. Nekoliko godina sam kao prateći vokal bila na turneji sa njim, dok je promovirao album 'Bad'. Na ovom albumu je i pjesma 'I Want you Back' - koju smo spontano izveli posle snimanja jedne pjesme Marvina Gaye-a, tako da je srećna slučajnost što je ta pesma uopće snimljena”.

Ona koristi svoju popularnost kako bi promovirala razne društvene i ekološke inicijative. Nedavno je dala svoj doprinos albumu čiji je profit namjenjen pomoći Kongu i doprinos Programu za hranu Ujedinjenih Naroda, a učestvovala je i u akciji “Suprostavimo se raku”, televizijskom programu sa nizom slavnih sudionika. U svom privatnom životu, ona podiže dvoje male djece, bez partnera. Kako pronalazi vremena za karijeru?


U mom slučaju, što više obaveza imam to sam efikasnija. Bolje funkcioniram kada sam zauzeta zakazivanjem i organizacijom stvari. Kao I svako koga poznajem, bilo da ste poznati ili ne, vidite stvari koje vas potresaju i zabrinjavaju, i želite da budete dio rješenja umjesto da samo ignorirate problem. Postoji toliko stvari u svijetu koje traže našu pažnju i energiju. Svako pomaže koliko može”, priča umjetnica.

Sheryl Crow nastavlja turneju na kojoj promovira novi CD “100 milja od Memphisa” a njeni obožavatelji nastavljaju da kupuju karte za njene koncerte. Planira napraviti pauzu za vrijme predstojećih praznika i provesti ih sa svojom djecom, a onda nastavlja turneju.XS
SM
MD
LG