Linkovi

Posebni krediti za muslimane u Americi-korak bliže američkom snu


Nabi Sahak je godinama izbjegavao kupiti kuću, jer plaćanje kamate na kredit nije dozvoljeno u strogoj islamskoj praksi.
Nabi Sahak je godinama izbjegavao kupiti kuću, jer plaćanje kamate na kredit nije dozvoljeno u strogoj islamskoj praksi.

Kamata na kredit za kuću u islamu se smatra grijehom

Kućevlasništvo je već dugo važan dio američkog sna. Ali neki Amerikanci, predani muslimani, ne žele kupiti kuću ili stan, jer se kamata na kredit za kuću u islamu smatra grijehom. Novinarka Glasa Amerike Mana Rabiee izvještava o rastućem trendu koji se veže za islam i financiranje, koji muslimanima u Americi omogućava da ostvare san o posjedovanju kuće.

Nabi Sahak je 2010 godine kupio kuću u Virginiji za svoju majku Khadiju, muslimanku iz Afganistana. On je oduvijek želio kupiti kuću za svoje roditelje, ali je to godinama izbjegavao, jer plaćanje kamate na kredit nije dozvoljeno u strogoj islamskoj praksi.

Svako u mojoj obitelji je na ovaj ili onaj način bio protiv ideje uzimanja kredita, kaže Nabi.

Problem je jer smo mi muslimani i to se smatra grijehom, kaže njegova majka Khadijah.

Nabi je onda svojim roditeljima rekao o kreditnoj kompaniji pod imenom Ijara Loans (idžara loans), sa sjedištem u Michiganu, koja je jedna od nekoliko kompanija u Sjedinjenim državama koja muslimanima nudi opcije za financiranje. Kompanija američkim muslimanima nudi proizvode i usluge koji su u skladu sa islamskim principima.

Oni su bili doista uzbuđeni kada su saznali da su zapravo bili u mogućnosti kupiti kuću bez kompromitiranja svojih vjerskih vrijednosti, kaže Nabi Sahak.

Guidance Residential, sa sjedištem u Virginiji nadomak Washingtona, jedna je takva kompanija. Hussam Qutub je njihov glasnogovornik.

Za većinu ljudi je olakšanje da znaju da nešto takvo zapravo postoji. Mi na pozitivan način utječemo na stopu kućevlasništva među Amerikancima muslimanima.

Takve kompanije prodaju kuće putem ugovora o vlasništvu koji su u skladu sa islamskim zakonima i koji ne zaračunavaju kamatu na konvencionalan način. Umjesto toga, ugovor se odnosi na vrstu prodaje, ugovor o iznajmljivanju, ili ugovor o partnerstvu, kaže profesor prava na univerzitetu Georgetown Babback Sabahi.

U prodajnom ugovoru, Islamska banka bi kupila imovinu i prodala je kupcu po određenoj cijeni, ili je iznajmila po ugovoru o iznajmljivanju sa pravom na kupovinu. U partnerskom ugovoru, banka i kupac bi zajednički kupili imovinu. Kupac bi onda postepeno kupovao dio koji je u vlasništvu banke dok ne bi postao jedini vlasnik imovine, obašnjava profesor Sabahi.

Takav dogovor vrijedi islam dozvoljava profit na trgovinsku transakciju ili prodaju imovine, u ovom slučaju kuće. Kućevlasnici nikada ne osjećaju da zapravo plaćaju kamatu.

Ovdje nam je udobno, i mirni smo. Svima govorimo da smo uzeli islamski kredit, i veoma smo sretni, kaže Khadijah Sahak.

Takva vrsta financiranja u Sjedinjenim državama je u proteklih 10 godina donosila manje od 3 milijarde dolara u prodaji kuća, što je samo mali dio od ukupnog američkog tržišta kuća. Ali kompanije koje nude opcije financiranja muslimanima pomažu sve veći broj Muslimana da kupe dio američkog sna.

Specijalni krediti za muslimane u Americi-korak bliže američkom snu.mov-
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
XS
SM
MD
LG