Linkovi

Otvaranje 23. Sarajevo Film Festivala


SFF jedna od najvećih filmskih smotrih u regiji
SFF jedna od najvećih filmskih smotrih u regiji

Projekcijama filma "Druga strane nade" Akija Kaurismäkija u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Raiffeisen večeras će u Sarajevu biti otvoren 23. Sarajevo Film Festival (SFF), jedna od najvećih filmskih smotri u regiji.

Tokom osam festivalskih dana na osam lokacija kroz 18 programa bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Među odabranim filmovima publika u Sarajevu imat će priliku vidjeti čak 43 svjetske premijere i 23 međunarodne premijere, što ga svrstava među najznačajnije festivale u Europi i svijetu.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra zadovoljan je kako su teke pripreme.

"Mi smo uradili ove godine jednu vrstu reformatiranja Festivala. Festival ima svoje otvaranje, koje ide tradicionalno petkom. Imamo šest punih radnih dana, gdje su svi segmenti festivala spojeni – i programske sekcije i Cinelink Industry Days i Talent Sarajevo, kao naša edukativna platforma. Očekujemo da će tih šest dana zaista biti izuzetno živo i da će svi gosti biti zajedno. To je ono što je novina", istakao je Purivatra.

Kao i ranijih godina, Festival je fokusiran na filmove u Jugoistočnoj Europi, kazao je Purivatra za Radio Slobodna Europa.

"SFF zadržava svoju poziciju, a to je da smo vodeći festival u jugoistočnoj Evropi i da nam je regija uvijek u fokusu. Tako se nastavlja i ove godine. Film iz Bosne i Hercegovine ima svoje posebno mjesto. Imamo program BH Film, koji radimo u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika. Tu je 72 filma, što dovoljno govori o vitalnosti kinematografije BiH. Imamo i veliki broj filmova koji dolaze iz područja Ex-YU", istakao je prvi čovjek SFF-a.

U Takmičarski program za igrani film, među 210 naslova, odabrano je devet filmova, od kojih se sedam bori za nagrade Srce Sarajevo, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku.

U utrci za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; "Sofijin sin" (Grčka) u režiji Eline Psykou; "Strašna majka" (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imat će: "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", a treća svjetska premijera je film "Zrno" (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču", debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Dugogodišnja selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film Elma Tataragić nakon predstavljanja glavnog programa je kazala: "Selekcija općenito pokazuje stanje u regionalnoj kinematografiji. Primjetno je odsustvo naše mikroregije, ali prisustvo filmova iz Gruzije, Grčke i Rumunije, ako još pogledamo cijeli takmičarski program, možemo primijetiti da je i Mađarska veoma prisutna i nastavlja biti prisutna u našim takmičarskim programima".

Kao i svake godine veliku pozornost izaziva program Open air, u kojem se svake godine prikazuju filmovi dobitnici nagrada na najpoznatijih svjetskim festivalima.

U ovom programu bit će prikazani film "Druga strana nade" Akija Kaurismäkija, "Niotkuda" (In the Fade) Fatiha Akina, film "Žaba" Elmira Jukića, film "Avrillina kćerka" Michela Francoa, film "Riba zvana Wanda" Charlesa Chrictona, komedija "Velika bolest" američkog reditelja Michela Showaltera, te film, "Vozač" Edgara Wrighta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG