Linkovi

Sezona "mješovitih" blagdana - samo u Americi


Obiteljska proslava Kwanze
Obiteljska proslava Kwanze

Tvrtka MixedBlessing za prodaju prigodnih čestitki primjerice, prošle je godine lansirala novu liniju čestitki pod nazivom “Chrismukkah” – što, naravno, predstavlja spoj blagdana Christmas i Hanukkah - Božića i Hanuke

Sezona “mješovitih” blagdana u Sjedinjenim Državama okončana je – barem na neko vrijeme. Svaki od tih blagdana svima nam je poznat: kršćanski Božić, židovska Hanuka i svjetovna Kwanza. No, u nekim američkim obiteljima, slave se sva tri zajedno, ili barem dva od njih. Naime, u skoro 25 posto američkih bračnih parova, muž i žena različitih su vjera. A neki od njih su i različitih rasa. Mnogi su stoga osmislili način na koji – na obostrano zadovoljstvo – provode blagdane kombiniranjem svojih tradicija.

Na primjer, obitelji koje za vrijeme Hanuke u jednom trenutku okreću dreidel, simbolični drveni zvrk, u drugom će slušati božićne pjesme. U nekom drugom domu, sve do kraja netom protekle godine, božićne lampice svjetlucale su oko okvira kamina, na čijoj polici su istovremeno gorjele crvene, zelene i crne svijeće, predstavljajući sedam načela Kwanze, blagdana američkih crnaca.

A u trgovinama se moglo naći gomilu robe vezane uz ove blagdane. Tvrtka MixedBlessing za prodaju prigodnih čestitki iz Sjeverne Karoline, primjerice, prošle je godine lansirala novu liniju čestitki pod nazivom “Chrismukkah” – što, naravno, predstavlja spoj blagdana Christmas i Hanukkah - Božića i Hanuke.

I drugi se zabavljaju sličnim idejama. U jednom animiranom videu, pojavljuje se crnac odjeven u anđela s ogromnom afro-frizurom, božićni sob s rogovima u obliku židovskog svijećnjaka te Djed Božićnjak koji svira indijski sitar. Svi zajedno, oni pjevaju pjesmu pod nazivom “Christmahanukwanzakah.” Inače, pravo ime pjesme je “Snowflakes,” Snježne pahuljice, što je prigodno, jer - svaka je pahuljica jedinstvena, ne postoje dvije iste. A to sve više vrijedi i za američke obitelji.

Ovo je, naravno, bila vesela strana mješovitih obitelji koje u isto vrijeme slave različite praznike. No, to nije uvijek slučaj. Ponekad jedan od roditelja nastoji odgojiti djecu u jednoj tradiciji, dok pritom isključuje drugu. A kad se razviju kulturološki ili vjerski pritisci, to može dovesti do prave suprotnosti njihovom‘stapanju:’ do nerazumijevanja i raskola u obitelji, do rastave roditelja te do zbunjene ili nesretne djece.

XS
SM
MD
LG