Linkovi

Sjeverna Koreja oslobodila Amerikance, uskoro detalji sastanku Trumpa i Kima


Kim Dong Chule (L), Tony Kim i Kim Hak Song
Kim Dong Chule (L), Tony Kim i Kim Hak Song

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da će za tri dana biti objavljeni datum i mjesto održavanja samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, ali da to neće biti u korejskoj demilitarizovanoj zoni.

Trump je to saopštio novinarima u Bijeloj kući, ubzro nakon što je Sjeverna Koreja oslobodila trojicu američkih zatvorenika.

Amerikanci, korejskog porijekla, na putu su kući sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom koji se drugi put, za nešto više od mjesec dana, sastao sa Kimom s kojim je razgovarao sat i po.

Američki državni sekretar rukuje se sa sjevernokorejskim zvaničnicima na aerodromu u Pjongjangu
Američki državni sekretar rukuje se sa sjevernokorejskim zvaničnicima na aerodromu u Pjongjangu

Trump je rekao da će on i potpredsjednik SAD Mike Pence dočekati oslobođene Amerikance u vazduhoplovnoj bazi u Marylandu, u dva sata ujutro po lokalnom vremenu.

“To će biti dobar prizor", rekao je Trump i ocijenio da je povratak američkih državljana veoma uzbudljiv, "zato što je veoma važan za zemlju i zato što ljudi nisu mislilil da će se nešto tako ikada dogoditi".

Američki lider je rekao da je aktuelna komunikacija sa Pjongjangom ozbiljna i pozitivna i zahvalio se Kimu što je oslobodio Amerikance.

Na pitanje da li bi od samita moglo da se odustane, Trump je odgovorio "od svega može da se odustane". Dodao je i da je njegov cilj da Sjeverna Koreja pristane na denuklearizaciju.

Visoki američki zvaničnik za razmjenu zatvorenika rekao je novinarima koji putuju sa Pompeom da je jedan sjevernokorejski zvaničnik rekao državnom sekretaru da je Kim amnestirao trojicu američkih zatvorenika, koji su iz Pjongjanga otputovali u Pompeovom avionu.

"Oslobođeni Amerikanci mogli su da uđu u avion, bez pomoći", saopšteno je iz Bijele kuće.

Dvojica Amerikanaca - Tony Kim i Kim Hak Song - predavali su na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Pjongjangu kada su, odvojeno, pritvoreni 2017. godine, pod optužbom da su učestvovali u anti-državnim aktivnostima i pokušali da zbace vladu.

Treći Amerikanac Kim Dong Chul uhapšen je u Rasonu na sjeveroistoku zemlje u oktobru 2015. godine, a 2016. je osuđen na 10 godina teškog rada u zatvoru, zbog špijunaže.

Porodica Tonija Kima izdala je saopštenje u kojem se zahvalila "svima onima koji su radili na njegovom povratku kući".

Tokom kratke posjete Sjevernoj Koreji, najviši američki diplomata je istakao da su Sjedinjene Države posvećene saradnji sa Pjongjangom na uspostavljanju mira na Korejskom poluostrvu.

​"Decenijama smo bili suparnici. Sada se nadamo da možemo da sarađujemo na rješavanju sukoba, uklonimo prijetnje svijetu i omogućimo da vaša zemlja ima sve šanse koje vaši građani zaslužuju", rekao je Pompeo.

Kasnije je na Twitteru objavio da su sastanci u Sjevernoj Koreji bili produktivni i da je "sretan što može kući da dovede trojicu Amerikanaca".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG