Linkovi

Sjeverna Koreja: Dijalog sa Amerikom i Južnom Korejom rezultat nacionalne snage, a ne pritiska


Predsjednik Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un
Predsjednik Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un

Sjeverna Koreja tvrdi da je njena nedavna "ofanziva mirovnog dijaloga" sa SAD i Južnom Korejom rezultat nacionalne snage, a ne pritiska izvršenog međunarodnim ekonomskim sankcijama sa ciljem da se okončaju nuklearni i raketni testovi Pjongjanga.

Tokom komentara na državnoj televiziji nije bilo riječi o planiranim samitima sa Južnom Korejom i SAD, uključujući i mogući sastanak predsjednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una do kraja maja.

Međutim, riječ je o prvom pominjanju otopljavanju odnosa Pjongjanga sa Washingtonom i Seulom.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je da postoji mogućnost održavanja trilateralnog sastanka sa Sjevernom Korejom i SAD, a da bi razgovori trebalo da budu usmjereni na okončanje nuklearne prijetnje na Korejskom poluostrvu.

Moon je to rekao tokom pripremnog sastanka za međukorejski samit u predsjedničkoj Plavoj kući u Seulu.

“Samit Sjeverne Koreje i SAD bio bi, poslije međukorejskog samita, sam po sebi historijski događaj. U zavisnosti od lokacije mogao bi da bude još dramatičniji, a zavisno od napretka mogao bi da dovede do trilateralnog samita između Sjevera, Juga i SAD”, rekao je korejski predsjednik.

Sastanak Moona i sjevernokorejskog lidera planiran je za naredni mjesec. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se sastati sa Kimom krajem maja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG