Linkovi

Šest neprijavljenih nekretnina Šarovića u Beogradu


Mirko Sarović (Foto: CIN)
Mirko Sarović (Foto: CIN)

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i državni poslanik, sa suprugom Stojankom ima šest vrijednih nekretnina u Beogradu u Srbiji koje nije prijavljivao u imovinskim kartonima. Dok on poriče da ih ima, njegova supruga govori suprotno.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), sa suprugom Stojankom ima dva stana, kuću i tri parcele u Beogradu.

Prema njenim riječima, ove nekretnine su stekli od 1997. do 2008. godine. Šarović ih nikada nije navodio u imovinskim kartonima, iako ih je prema važećim propisima bio dužan prijaviti. Imao je četiri puta priliku to uraditi: 2002. godine kada je bio član Predsjedništva BiH, 2012. i 2015. kada je imenovan za državnog ministra spoljne trgovine i 2018. kao poslanik u Državnom parlamentu.

Stan na Dedinju jedina je nekretnina koju bračni par Šarović ima u suvlasništvu, dok su stan na Vračaru u centru Beograda, kuća i tri zemljišne parcele na Zvezdari uknjižene na suprugu, piše CIN.

Stan od 39 kvadrata se nalazi u trospratnoj zgradi, okruženoj zelenilom u mirnom kraju Dedinja – javnosti poznatom dijelu glavnog grada Srbije po raskošnim vilama i modernim zgradama u kojima žive poznate ličnosti. Prema zemljišnim dokumentima, oni ovaj stan imaju od 2006. godine. Prezime Šarović stoji na jednoj od pločica na interfonu.

Stojanka Šarović je vlasnica i stana na Vračaru koji slovi za jednu od najljepših i najelitnijih općina u Beogradu (Foto: Google maps)
Stojanka Šarović je vlasnica i stana na Vračaru koji slovi za jednu od najljepših i najelitnijih općina u Beogradu (Foto: Google maps)

On je poricao da sa suprugom ima ovu nekretninu, pokušavajući da izbjegne razgovor sa novinarkom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Negiranje je nastavio i nakon što mu je novinarka pokazala dokumente o vlasništvu.

„Sa njom nemam ništa, ja ništa“, kratko je odgovorio, dodavši da u Srbiji i Beogradu na svom imenu nema imovine.

Šarović nije htio govoriti ni o drugim nekretninama koje njegova supruga ima u Beogradu, dodavši da u njeno ime ne želi govoriti. Međutim, Stojanka Šarović je, za razliku od supruga, priznala da zajedno imaju stan na Dedinju i da su ga kupili uz pomoć njegovog strica: „Tu nam je sin stanovao dok je studirao, dok se školovao gore. To je bilo najvećim dijelom i poklon od suprugovog strica koji živi već pedeset godina u Južnoj Africi.“

Tvrdi da sada imaju dva stana i da su kuću sa zemljištem prodali. Prema njenim riječima, nekretnine u ovom gradu posjeduju još od kraja devedesetih godina, objašnjavajući da se ne može sjetiti tačnih godina kada su ih pojedinačno sticali i prodavali. O kupoprodajnim cijenama nije željela govoriti. Iz srbijanskog katastra su, također, odbili novinarima dostaviti ove podatke.

Godinama skrivana imovina u Srbiji

Kuća na Zvezdari bila je prva nekretnina koju su Šarovići stekli u glavnom gradu Srbije. Ovo naselje, jedno od popularnijih i mirnijih naselja u Beogradu, smješteno je blizu centra grada. U to vrijeme njen suprug je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Šarovićeva supruga je za CIN rekla da je kuću izgradila zajedno sa bratom. Prema njenim riječima, građena je tokom 1997. i 1998. godine pa „posle prešla na mene i onda sam ja prodala tu kuću“.

Uz ovaj objekat bile su i još tri parcele zemljišta. Ove nekretnine sve zajedno, kaže Stojanka, bile su površine nešto veće od 400 kvadrata. Iako se u zemljišnim knjigama i dalje vodi kao vlasnica, tvrdi da je svu imovinu na Zvezdari prodala, ali da zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa još nisu uknjiženi novi vlasnici.

Zajednički stan bračnog para Šarović u elitnom naselju Dedinje druga je nekretnina koju su stekli. Prema podacima Registra cijena nepokretnosti, dostupnih na stranici srbijanskog geodetskog zavoda, cijena kvadrata u ovom dijelu Beograda danas vrijedi najmanje 3.800 maraka.

Zakonska obaveza prijavljivanja imovine

Prema Izbornom zakonu BiH i Zakonu o Vijeću ministara BiH, svaki izabrani kandidat i državni ministar dužan je prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te svu imovinu: kuće, stanove, zemljišta, preduzeća, poslovne prostore i automobile.

Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznose na bankovnim računima, zatim vrijednosti dionica, obveznica kao i dugovanja. Osim svoju, izabrani političari su dužni u kartonima koje predaju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) prijaviti i imovinu članova najuže porodice.

CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

U zgradi sa lijeve strane bračni par Šarović posjeduje na Dedinju stan od 39 kvadrata (Foto: CIN)
U zgradi sa lijeve strane bračni par Šarović posjeduje na Dedinju stan od 39 kvadrata (Foto: CIN)

CIN je prije dvije godine pisao da Šarović u imovinskom kartonu koji je predao CIK-u u martu 2019. godine nije prijavio ni kuću koju ima njegova supruga u Istočnom Sarajevu. Naveo je samo da posjeduje polovinu kuće u ovom gradu, ostale nekretnine je izostavio prijaviti.

Njegova supruga kaže da nije upoznata šta je navodio u imovinskim kartonima i da imovinu u Srbiji nema razloga skrivati: „Smatram da nije bilo nikakvog razloga da ne popuni“.

Mirko Šarović je član SDS-a od osnivanja, a predsjednik Stranke od 2019. godine. Tokom političke karijere bio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, potpredsjednik pa predsjednik Republike Srpske, a zatim i član Predsjedništva BiH. Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 2003. godine zabranio mu je političko djelovanje zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma. Zbog optužbi za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja uhapšen je 2005. i godinu dana je proveo u pritvoru. Oslobođen je optužbi i od države je naplatio odštetu u iznosu od 100.000 maraka.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 2011. godine donosi odluku kojom mu dozvoljava politički angažman. Od tada je dva puta bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a od 2018. je poslanik u Državnom parlamentu.

XS
SM
MD
LG