Linkovi

Serwer: 'Kao i uvijek, poanta je u procesu'


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Edward Joseph: "Očekujem da će građanske organizacije u Srbiji i političari koji se zalažu za poštivanje zakona ukazati na uhićenje bivšeg hrvatskog premijera i pitati – što je sa Srbijom. I mi imamo takve političare, očekujemo da im se dogodi isto, da budu uhićeni."

Američki stručnjak za jugoistočnu Europu Edward Joseph, koji predaje na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, kaže da uhićenje Ive Sanadera pokazuje da 'kada je u pitanju korupcija, u Hrvatskoj više ne postoji imunitet niti za najviše državne dužnosnike'. Također – kaže ovaj bivši američki vojni časnik i predstavnik Međunarodne krizne skupine na Balkanu – uhićenje Ive Sanadera ukazuje i na to koliko je članstvo u Europskoj uniji atraktivan cilj. Zemlja-kandidat poput Hrvatske spremna je učiniti i teške stvari kako bi ispunila uvjete za članstvo.

Edward Joseph: Međutim, treba zapamtiti i ovo. Hrvatska je upravo za vrijeme Ive Sanadera poduzela neke vrlo teške korake da postane ozbiljan kandidat za Uniju. To je velika ironija u svjetlu ovog što se sada dešava – ironija gotovo šekspirijanskih razmjera. Jer činjenica je da je upravo za vrijeme premijera Sanadera, Hrvatska riješila slučaj Gotovine. Ne treba zaboraviti da je upravo za vrijeme njegova mandata Hrvatska učvrstila svoju europsku orijentaciju“.

Edward Joseph naglašava da su uhićenje odnosno pokretanje istrage tek početni koraci pravnog procesa te treba vidjeti kako će se on razvijati - ponajprije kakvi će se dokazi podastrijeti za i protiv bivšeg premijera.

Isto naglašava i Daniel Serwer, također sa Sveučilišta Johns Hopkins, koji kaže da ga sa Sanaderom 'vezuju prijateljske veze još iz ratnih vremena', te da vrlo poštuje to što je Sanader svojedobno 'okrenuo Zagreb u smjeru Europe'.

Daniel Serwer: "Ali, zakon je za svakog isti. Ja ne znam za što je on odgovoran, a za što nije. Dobar je znak to što Hrvatska primjenjuje svoje zakone i što će slučaj biti riješen na sudu. Čovjeka treba smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno“.

Daniel Serwer, inače bivši američki diplomat, rekao je da se nada da će se ovaj slučaj procesuirati 'u skladu sa zakonom, bez političkih utjecaja' - što je 'u interesu ne samo Ive Sanadera, već i same Hrvatske'. Ako se pokaže da su optužbe protiv Sanadera politički motivirane, to bi štetilo Hrvatskoj u ovoj završnoj fazi njezinih pregovora s Europskom Unijom - rekao je Daniel Serwer.

Događaji poput uhićenja Ive Sanadera u Hrvatskoj su najčešće rezultat pritiska iz vana – odnosno želje da se, nakon dosta otezanja udovolji traženjima Bruxellesa. Efikasna istraga korupcije u vrhu vlasti jedan je od uvjeta za članstvo u Uniji. Upitali smo Edwarda Josepha, nema li Europa u ovom trenutku važnijih problema nego da prima još jednu novu članicu?

Edward Joseph: "I za Europsku uniju, a i za zemlje regije, jako je važno da se nastavi postupak širenja integracije. Ne mislim da je to za Uniju drugorazredno pitanje. Unija upravo na integraciji te regije pokazuje je li ona zaista relevantna i održiva. Uz to, cijela zapadna, euro-atlantska strategija počiva na ideji integracije regije u Uniju, i najvećim dijelom u NATO savez“.

Kada bi regija izgubila tu perspektivu članstva u Uniji, bio bi to vrlo negativan signal svima – kaže naš sugovornik. On ističe značaj ovakvog primjera za odnose između Hrvatske i Srbije, pogotovo u svjetlu nedavnih intenzivnijih kontakata dvojice predsjednika, Josipovića i Tadića.

Edward Joseph: Očekujem da će građanske organizacije u Srbiji i političari koji se zalažu za poštivanje zakona ukazati na uhićenje bivšeg hrvatskog premijera i pitati – što je sa Srbijom. I mi imamo takve političare, očekujemo da im se dogodi isto, da budu uhićeni. Isto to, očekujem i za Bosnu kao i druge zemlje u regiji“.

Narr: Daniel Serwer je rekao u interviewu za albansku redakciju Glasa Amerike da ovaj slučaj cijeloj regiji šalje važan signal – ali pod uvjetom da se razvija u skladu s zakonom.

Daniel Serwer: "Poanta je uvijek u postupku, sadržaj je naravno važan, ali postupak, proces je bitan. To je bit i na Kosovu – gdje je također važno poštivanje pravnog postupka. I u Hrvatskoj. I u Srbiji, gdje se raspravlja o dijalogu Beograda i Prištine. Nije samo stvar u sadržaju, već i u postupku koji treba poštivati da bi se došlo do cilja. Narodi na Balkanu moraju se privići na činjenicu da je postupak, a ne samo sadržaj, vrlo važan“.

XS
SM
MD
LG