Linkovi

Serwer: Hrvatska je postala model za cijelu regiju


Predizborna atmosfera na ulicama Sarajeva
Predizborna atmosfera na ulicama Sarajeva

"Ne može se očekivati da Sjedinjene Države brinu toliko za Bosnu, pa čak i za Kosovo, koliko su to činile u devedesetim godinama. Stvar je u tome da američka Vlada ima drugačije prioritete, poput Irana, Sjeverne Koreje, Iraka, Afganistana, Srednjeg istoka…"

U nastavku interview-a s Danielom Serwerom, političkim analitičarem s američkog Instituta za mir, govorili smo o putu Bosne i Hercegovine prema Eurpskoj uniji, regionalnoj suradnji, te o ulozi koju Sjedinjene Države trebaju imati na jugoistoku Europe.

Ivica Puljić: Gospodine Serwer svi znamo da je put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji težak i neizvjestan. Koliko je značajna sama priprema, a koliko samo učlanjenje u Europsku uniju?

Daniel Serwer: “Čak i ako je neka zemlja vrlo dobro kvalificirana i ako okonča pristupne pregovore mora čekati da se otvore politička vrata. Tko može kazati kakva će politika Europske unije biti kada Bosna bude spremna. Ali, najveće beneficije, zemlja poput Bosne, zapravo dobije kada uđe u pristupni proces jer se tada uvode reforme koje su Bosni doista potrebne. Zato za mene nije pitanje datuma ulaska u Europsku uniju nego je pitanje – da li se ozbiljno pripremate za članstvo u EU, kao i za članstvo u NATO savezu. U tim pripremama Bosna može dobiti beneficije, a ne jedino u aktivnom članstvu”.

Ivica Puljić: Jedan od problema leži i u tome što BiH ima dva entiteta, a bilo koji entitet može blokirati ulazak zemlje u EU.

Daniel Serwer: “To je točno i zato sam predložio da jedan od prvih amandmana na BiH ustav bude snažna potpora da savezna Vlada u Sarajevu treba biti odgovorna za pregovore o ulasku u EU. Isto tako mislim da treba eliminirati entitesko glasovanje koje može blokirati pristup. Bit će jako teško usvojiti potrebne reforme, ali ako BiH uspije Europsku uniju uvjeriti u ozbiljnost svojih nastojanja da postane članica onda se moraju prethodno usvojiti reforme”.

Ivica Puljić: Kada govorimo o regiji kako vidite ulogu Hrvatske i može li ona biti model za ostale zemlje iz regije?

Daniel Serwer: “Hrvatska je postala model za cijeli Balkan zato što se, u kratkom vremenu, dobro pripremila za članstvo u EU. Upravo to sve ostale zemlje iz regije trebaju imitirati i riječ je o pravom poklonu koji Zagreb daje regiji…Sada, kada je Zagreb jako blizu kompletiranja pristupnih pregovora za ulazak u EU, treba se okrenuti Sarajevu i Prištini. Hrvatska treba početi pomagati ostalim zemljama da budu spremne za pregovore s EU. Znam da se u Hrvatskoj o tome razmišlja i znam da Hrvati imaju veliko znanje koje mogu ponuditi Bosni i Kosovu u pripremama za ulazak u Uniju. Beograd ne treba pomoć iz Zagreba, ali Priština i Sarajevo – trebaju!”

Ivica Puljić: Smatrate da su bosanskohercegovački Hrvati u nezahvalnoj situaciji, mnogi od njih su jako nezadovoljni što je Željko Komšić, ponovno, postao član Predsjedništva zemlje ne uz pomoć hrvatskih, nego bošnjačkih glasova. Često se kaže da su Hrvati u BiH manjina u vlastitoj zemlji. Kako gledate na tu situaciju?

Daniel Serwer: “Na ovaj ili onaj način svi smo ponekad manjina u vlastitoj zemlji. Ja sam stanovnik distrikta Columbija, odnosno Washingtona čiji stanovnici nemaju pravo glasa u Kongresu, mi nemamo svojih senatora…svi su manjina na neki način i prigovor se odnosi na to da budu tretirani ravnopravno s većinom i to je za mene prava demokracija. Za mene BiH Hrvati doista imaju problema. Njihov je broj ozbiljno smanjen u odnosu na prijeratni period. Ali, nije sve u brojkama. Čini se da je Zagreb poslao jasnu poruku svim BiH Hrvatima da je njihova budućnost u Bosni i Hercegovini i da će njihova budućnost biti lakša ukoliko BiH bude unutar EU. BH Hrvati mogu postati vodeći motor u reformama i pripremama za članstvo u EU. To za njih može biti idealna uloga. Na kraju, Hrvati iz BiH mogu mnogo dobiti kada nestanu granice između BiH i Hrvatske., što će se dogoditi kada obje zemlje uđu u Europsku uniju. Što brže pomognu Sarajevu u pripremama za članstvo u EU to će i za njih biti bolje i to je velika uloga koju mogu imati u budućnosti”.

Ivica Puljić: Međunarodna zajednica smatra da najveći problem u regiji nije BiH nego Kosovo. Srpski nacionalisti često dovode u vezu ta dva pitanja. Može li to biti realnost ili je samo san srpskih nacionalista?

Daniel Serwer: “Zasigurno je da je san srpskih nacionalista da imaju teritorij i u Bosni i na Kosovu gdje mogu imati kontrolu, a možda čak imati i suverenitet nad njima. To je san kojeg se moraju odreći. Ukoliko Beograd želi napravaiti pomake prema EU onda ja nemam nikakvih dilema da će Srbija morati uspostaviti dobrosusjedske odnose s Kosovom. A, kako se mogu imati dobri odnosi s Kosovom, a da se ne prihvati da tamo ljudi žive i da Kosovo ima suverenitet i teritorijalni integritet. Kosovo je suverena država i mislim da to nije moguće negirati. Mislim da su Srbi svjesni da to moraju učiniti. Oni to ne žele kazati javno, ali privatno oni to svi razumiju. Vrijeme da se to privatno mišljenje o realnoj situaciji javno iskaže”.

Ivica Puljić: Za kraj razgovora, kakav američki angažman sada treba biti i u Bosni i Hercegovini i u čitavoj regiji?

Daniel Serwer: Ne može se očekivati da Sjedinjene Države brinu toliko za Bosnu, pa čak i za Kosovo, koliko su to činile u devedesetim godinama. Stvar je u tome da američka Vlada ima drugačije prioritete, poput Irana, Sjeverne Koreje, Iraka, Afganistana, Srednjeg istoka…Može se nabrojati mnogo prioriteta koji su Americi preči nego Balkan i to se neće promijeniti. Balkan sve više postaje europski projekt, kao što je bilo i kada su Sjedinjene Dražave ušle na Balkan kako bi spasile Europljane od vlastitog neuspjeha. Sjedinjene Države ne trebaju u regiji ići u širinu nego u dubinu. Američki angažman treba biti bridak i potpuno jasan, a to je da Bosna treba ostati cjelovita država i potpuno jasan da će teritorijalni integritet i suverenitet Kosova biti očuvani”.

XS
SM
MD
LG