Linkovi

Daniel Serwer: U Butmiru smo tražili isuviše mnogo


Daniel Serwer, Američki institut za mir
Daniel Serwer, Američki institut za mir

On predlaže stvaranje manje grupe stručnjaka, sačinjene od dvoje Evropljana i dvoje Amerikanaca, koji bi postigli suglasnost o tome koje će ustavne kriterije BiH morati ispuniti prije nego bude mogla uopće i započeti proces pristupanja EU.

U svom najnovijem izvještaju pod naslovom Nova vrsta Balkanske drame, Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir, između ostalog, predlaže stvaranje manje grupe stručnjaka, sačinjene od dvoje Evropljana i dvoje Amerikanaca, koji bi postigli suglasnost o tome koje će ustavne kriterije BiH morati ispuniti prije nego bude mogla uopće i započeti proces pristupanja EU. Gospodina Serwera smo upitali da li smatra da će nakon svih dosadašnjih neuspjeha po pitanju ustavnih reformi, i nakon neuspjeha u Butmiru, četiri osobe uspjeti zaista nešto promijeniti.

Moja analiza neuspjeha u Butmiru je da smo tražili isuviše mnogo i da naši stavovi nisu bili ujedinjeni. Tekst prijedloga se dramatično promijenio između prvog i drugog kruga butmirskih razgovora. A razlog za to je to što su tekst prvog prijedloga napisali Amerikanci, a drugog Evropljani. Mi moramo prevazići ta razilaženja, jer ne možete pokazati da se ne slažete, a istovremeno od Bosanaca očekivati da obrate pažnju. Moj prijedlog je nikada se ne vratiti u butmirsku fazu, nego iskoristiti ovo vrijeme od sada pa do oktobra, kako bi se izlistali minimalni zahtjevi onoga što je potrebno prije nego započne proces pristupanja EU, jer tokom samog procesa će biti još dosta ustavnih i pravnih izmjena koje će se zahtijevati. Mala grupa stručnjaka koju ja predlažem bi utvrdila koji su inicijalni zahtjevi kako bi se proces započeo. Oni isto tako ne bi trebali razraditi izmjene ustava, to trebaju uraditi sami gradjani BiH. Ti zahtjevi bi se vjerovatno odnosili na diskriminaciju, i način na koji se tretira članstvo u uniji. Ja bih želio da se odrede jasni ciljevi, a da Bosanci odluče na koji će ih način postići. Građani bi nakon izbora trebali raspraviti o tom pitanju, a ne sami vrh vlasti. U Washingtonu imamo veliki broj ljudi koji jako dobro poznaju bosanski ustav, i Evropljani imaju ljude koji to dobro poznaju.

Po pitanju ovlasti i ostanka OHR-a, gospodin Serwer kaže:

Dobar primjer kojeg bih ja upotrijebio je Peter Feith i Kosovo. On ima na Kosovu ekvivalent Bonskih ovlasti, ali ih nikada nije iskoristio. Po meni je to mnogo jača pozicija . Ja bih u BiH zadržao OHR i povećao ulogu predstavnika EU i ne bih se pretvarao da se bonske ovlasti mogu iskoristiti na isti način kao u prošlosti. Za Bosnu je mnogo vjerovatnije da će ući u NATO prije nego u EU, i NATO je mjesto gdje Amerikanci imaju važnu ulogu. Mislim da bi to bilo donekle utjeha za Bosance koji žele da Sjedinjene države ostanu predane toj zemlji. Za EU će trebati mnogo godina, a za NATO možda samo nekoliko, ako BiH ispuni uvjete.

XS
SM
MD
LG