Linkovi

Sergej Šojgu u javnosti prvi put poslije pobune Wagnera


Sergej Šojgu sa ruskim vojnicima na nepoznatoj lokaciji. (foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Sergej Šojgu sa ruskim vojnicima na nepoznatoj lokaciji. (foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pojavio se prvi put otkako je u subotu sklopljen sporazum o okončanju oružane pobune Wagnerove plaćeničke grupe koja je tražila njegovu smjenu.

Na snimku koji je u ponedjeljak ujutru objavilo rusko Ministarstvo odbrane, Šojgu je prikazan kako leti avionom i sluša izvještaje sa ruske Zapadne komande. Na snimku nije bilo zvuka, i nije poznato kada je nastao.

TV Zvezda, kanal ruskog Ministarstva odbrane, objavila je da je Šojgu slušao izvještaj general-pukovnika Jevgenija Nikiforova, komandanta grupe, o trenutnoj situaciji na frontu u Ukrajini.

U pobuni tokom koje je preuzeo kontrolu nad ruskim vojnim štabom na jugu Rusije, šef plaćenika Vagnera Jevgenij Prigožin zahtijevao je da mu se predaju Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, kako bi mogao da „vrati pravdu”.

Prigožin je obojicu optužio za ozbiljnu nekompetentnost i korupciju, i dugo je agitovao za njihovu smjenu.

Gerasimov od tada nije viđen u javnosti, a iz Kremlja nije bilo riječi o bilo kakvim novim kadrovskim promjenama kada je objavljen dogovor o okončanju pobune.

TV Zvezda je objavila da je Šojgu tokom razgovora sa predstavnicima Zapadne komande istakao „visoku efikasnost” ruske vojske i „uništavanje vojne opreme u taktičkim područjima”.

On im je dao zadatak da nastave aktivno izviđanje kako bi otkrili neprijateljske planove i osujetili kretanje ukrajinskih snaga daleko iza linija fronta, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Šojgu posebnu pažnju posvetio „organizovanju podrške vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji i stvaranju uslova za njihov bezbedan smeštaj”.

Pobunjenici predvođeni Prigožinom u subotu su krenuli ka Moskvi kako bi uklonili „korumpirano i nesposobno vojno rukovodstvo”, da bi se potom iznenada vratili - nakon dogovora sa Kremljom kojem je posredovao bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Dogovor je, kako je javno saopštio Kremlj, da se odbace krivične prijave protiv pobunjenika, i da se Prigožin preseli u Rusiju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG