Linkovi

Serge Brammertz: Kakvu poruku šaljemo drugim tribunalima ako nismo u stanju uhapsiti Mladića i Hadžića?


Jedan od dva preostala osumnjičenika još uvijek na slobodi, Ratko Mladić
Jedan od dva preostala osumnjičenika još uvijek na slobodi, Ratko Mladić

Glavni tužitelj Medjunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tibunal, Serge Brammertz je u ponedjeljak podnio izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike sa gospodinom Brammertzom smo razgovarali o predstavljenom izvještaju i njegovim preporukama Vijeću sigurnosti, Evropskoj uniji i Medjunarodnom vijeću za medjunarodne odnose koji utječe na kurs američke vanjske politike. Razgovor smo počeli pitanjem o slučaju Karadžić i vremenskom okviru u kojem će se sudjenje tom optuženiku za ratne zločine, okončati.

Što se tiče Karadžićevog sudjenja, bitna činjenica je da je on, nakon 13 godina u bjekstvu, uhapšen prije dvije godine, govori glavni tužitelj Brammertz i nastavlja:

Važno je i da je sudjenje u toku i da se suočava sa optužbama koje su bile u potjernici. Istina je da će sudjenje trajati duže nego smo planirali, uzimajući u obzir da Karadžić brani sam sebe.

Tokom izlaganja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija glavni tužilac Haškog tribunala je podnio pojedinačne izvještaje o suradnji sa Tribunalom i dao preporuke kako da se ta suradnja poboljša u cilju bržeg završetka sudjenja uhapšenim za ratne zločine, kao i u pogledu hapšenja preostalih osumnjičenika. Gospodin Brammertz je stavio posebno težište na suradnju sa Srbijom koju naziva dobrom, ali ističe da u Srbiji i dalje nisu uhapšeni Mladić i Hadžić, te da mora biti aktivnija i rigoroznija u tom pristupu. Na pitanje da li u Srbiji manjka političke volje da se izvrše ta hapšenja, ili je možda problem u mogućnostima agencija za sprovodjenje zakona, Serge Brammertz odgovara:

Ja sam zaista i u izvještaju i u obraćanju Vijeću sigurnosti rekao da je činjenica da bjegunci od zakona predstavljaju najveći problem u ovom trenutku. Mi smo i prije šest mjeseci dali jasne preporuke o tome šta Srbija treba da uradi.Srbija i da treba i može više da se angažuje. Teško mi je reći da li je u pitanju nedostatak poličke volje. Mi gledamo šta se dešava a šta se ne dešava na terenu. Dakle naš zaključak je da se više može i mora učiniti da bi se postigli uspjesi. Mi smo naveli da je potrebno implementirati jednu sveobuhvatnu strategiju koja se neće odnositi samo na operativne akcije nego i na druge oblike potrage. Ja sam kao primjer i prijedlog naveo krivično gonjenje onih koji bjegunce tj. Mladića pomažu. Ja tu prvenstveno mislim na one koji su Mladiću pomagali 2006. godine, što za sigurno znamo, i radi se o ljudima koji su i identifikovani 2006. Krivično gonjenje ovih ljudi nije bilo uspješno. Mi čvrsto vjerujemo da bismo snažnim krivičnim gonjenjem, sudjenjem, presudom i kaznom za one koji su u prošlosti bjeguncima pomagali da pobjegnu od pravde, poslali vrlo jasnu poruku onima koji i danas pomažu Mladiću.

Na pitanje da li je za izručenje Mladića i Hadžića potreban jači politički pritisak medjunarodne zajednice u vidu uvjetovanja ulaska Srbije u Evropsku Uniju ili NATO ovim hapšenjima , glavni tužitelj Brammertz odgovara:

Činjenica je i istorijska realnost da su pritisak i podstrek medjunarodne zajednice bili ključni faktor osiguravanja i kooperacije i hapšenja. U to nema sumnje, to je bio slučaj cijeli niz godina. U slučaju Sjedinjenih država uspješno je bilo povezivanje finansijske pomoći sa hapšenjem bjegunaca. Posljednih godina je to bio slučaj uvjetovanja od strane Evropske Unije i povezivanje priključivanja Uniji sa potpunom suradnjom. Ako nam je jasno da je to bila uspješna strategija u prošlosti, onda je meni kristalno jasno da bi ona bila uspješna i sada i u budućnosti. Mi svako priliku koristimo da zatražimo od Evropske Unije i evropskih zemalja, Sjedinjenih država i drugih zemalja da održe te mjere jer su one vrlo važne za osiguravanje kooperacije Srbije.

VOA:
Da li to znači da će to biti vaše preporuke na sastanku sa Evropskom Unijom?

Brammertz:
To su uvijek bile moje preporuke. Kao što znate takav je slučaj bio na Vijeću za vanjske poslove Evropske Unije u oktobru kada sam rekao da je uvjetovanje vrlo bitna stavka svakog koraka proširenja Evropske Unije. Bilo je rečeno da će izvještaji moje organizacije biti uzeti u obzir vrlo ozbiljno po tom pitanju, kao i da bi hapšenje Mladića i Hadžića bili najbolji dokazi kooperativnosti. Evropska Unija je obećala da će to uraditi i mi se vrlo ozbiljno oslanjamo na njihovu podršku.

Glavni Tužitej Brammertz je u šestomjesečne posjete Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, prije nekoliko mjeseci uključio i posjetu Srebrenici i kaže:


To je bio prvi put da sam imao priliku da odem u Srebrenicu. Ranije sam se sastajao sa organizacijama i grupama žrtava kada su dolazili u Hag i na druga mjesta. Ovo je prvi put da ih posjetim na terenu i prvi put da sam imao priliko da se nekoliko sati sastanem se žrtvama i organizacijama koje ih predstavljaju. Bio je to vrlo snažan momenat u mom trogodišnjem radu u Tribunalu jer tu vidite razlog iz kojeg radimo svoj posao i zašto je tako mnogo važno da to nastavimo raditi. Ja sa na ovu posjetu često vraćam u diskusijama sa političarima i pokušavam im objasniti da za žrtve Srebrenice to nije izolovani incident koji se desio prije 15 godina. To što se desilo u Srebrenici, ubistva njihovih voljenih, za koje često ne znaju ni gdje su im tijela - to za njih nije dogadjaj iz prošlosti, to je centar njihovog života i danas i biće fokus njihovog života i sutra. Kada razgovaram sa političarima , kažem im Ako imate ikavu sumnju da se ova hapšenja moraju izvršiti i posebno u slučaju Mladića, idite u Srebrenicu i razgovarajte sa preživjelima i sami će te vidjeti da je naša dužnost i obaveza kao medjunarodne zajednice da osiguramo da se bjegunci suoče sa pravdom u Hagu. Tome nema druge alternative! Tu je u pitanju i kredibilitet medjunarodne zajednice, to pokazuje koliko smo mi ozbiljnu kada je u pitanju medjunarodna pravda. Koliko smo ozbiljni po pitanju pomirenja? Kakav signal želimo poslati ne samo budućim generacijama u regionu nego i drugim tribunalima. Kako vjerovati u medjunarodne sudove ako nismo u stanju da uhapsimo Mladića i Hadžića?Upravo zato je posjeta Srebrenici bio vrlo važan momenat i daje nam snagu i uvjerenje da radimo pravu stvar i . Mi ćemo sa podrškom organizacija žrtava, sa podrškom medjunarodne zajednice i podrškom medija ,podsjećati na potrebu da se ovaj posao okonča tako da se pravda zadovolji. , zaključuje u eksjluzivnom intervjuu za Glas Amerike glavni haški tužitelj Serge Brammertz.XS
SM
MD
LG