Linkovi

Serge Brammertz: Kakvu poruku šaljemo drugim tribunalima ako nismo u stanju uhapsiti Mladića i Hadžića?


Jedan od dva preostala osumnjičenika još uvijek na slobodi, Ratko Mladić

Glavni tužitelj Medjunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tibunal, Serge Brammertz je u ponedjeljak podnio izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike sa gospodinom Brammertzom smo razgovarali o predstavljenom izvještaju i njegovim preporukama Vijeću sigurnosti, Evropskoj uniji i Medjunarodnom vijeću za medjunarodne odnose koji utječe na kurs američke vanjske politike. Razgovor smo počeli pitanjem o slučaju Karadžić i vremenskom okviru u kojem će se sudjenje tom optuženiku za ratne zločine, okončati.

Što se tiče Karadžićevog sudjenja, bitna činjenica je da je on, nakon 13 godina u bjekstvu, uhapšen prije dvije godine, govori glavni tužitelj Brammertz i nastavlja:

Važno je i da je sudjenje u toku i da se suočava sa optužbama koje su bile u potjernici. Istina je da će sudjenje trajati duže nego smo planirali, uzimajući u obzir da Karadžić brani sam sebe.

Tokom izlaganja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija glavni tužilac Haškog tribunala je podnio pojedinačne izvještaje o suradnji sa Tribunalom i dao preporuke kako da se ta suradnja poboljša u cilju bržeg završetka sudjenja uhapšenim za ratne zločine, kao i u pogledu hapšenja preostalih osumnjičenika. Gospodin Brammertz je stavio posebno težište na suradnju sa Srbijom koju naziva dobrom, ali ističe da u Srbiji i dalje nisu uhapšeni Mladić i Hadžić, te da mora biti aktivnija i rigoroznija u tom pristupu. Na pitanje da li u Srbiji manjka političke volje da se izvrše ta hapšenja, ili je možda problem u mogućnostima agencija za sprovodjenje zakona, Serge Brammertz odgovara:

Ja sam zaista i u izvještaju i u obraćanju Vijeću sigurnosti rekao da je činjenica da bjegunci od zakona predstavljaju najveći problem u ovom trenutku. Mi smo i prije šest mjeseci dali jasne preporuke o tome šta Srbija treba da uradi.Srbija i da treba i može više da se angažuje. Teško mi je reći da li je u pitanju nedostatak poličke volje. Mi gledamo šta se dešava a šta se ne dešava na terenu. Dakle naš zaključak je da se više može i mora učiniti da bi se postigli uspjesi. Mi smo naveli da je potrebno implementirati jednu sveobuhvatnu strategiju koja se neće odnositi samo na operativne akcije nego i na druge oblike potrage. Ja sam kao primjer i prijedlog naveo krivično gonjenje onih koji bjegunce tj. Mladića pomažu. Ja tu prvenstveno mislim na one koji su Mladiću pomagali 2006. godine, što za sigurno znamo, i radi se o ljudima koji su i identifikovani 2006. Krivično gonjenje ovih ljudi nije bilo uspješno. Mi čvrsto vjerujemo da bismo snažnim krivičnim gonjenjem, sudjenjem, presudom i kaznom za one koji su u prošlosti bjeguncima pomagali da pobjegnu od pravde, poslali vrlo jasnu poruku onima koji i danas pomažu Mladiću.

Na pitanje da li je za izručenje Mladića i Hadžića potreban jači politički pritisak medjunarodne zajednice u vidu uvjetovanja ulaska Srbije u Evropsku Uniju ili NATO ovim hapšenjima , glavni tužitelj Brammertz odgovara:

Činjenica je i istorijska realnost da su pritisak i podstrek medjunarodne zajednice bili ključni faktor osiguravanja i kooperacije i hapšenja. U to nema sumnje, to je bio slučaj cijeli niz godina. U slučaju Sjedinjenih država uspješno je bilo povezivanje finansijske pomoći sa hapšenjem bjegunaca. Posljednih godina je to bio slučaj uvjetovanja od strane Evropske Unije i povezivanje priključivanja Uniji sa potpunom suradnjom. Ako nam je jasno da je to bila uspješna strategija u prošlosti, onda je meni kristalno jasno da bi ona bila uspješna i sada i u budućnosti. Mi svako priliku koristimo da zatražimo od Evropske Unije i evropskih zemalja, Sjedinjenih država i drugih zemalja da održe te mjere jer su one vrlo važne za osiguravanje kooperacije Srbije.

VOA:
Da li to znači da će to biti vaše preporuke na sastanku sa Evropskom Unijom?

Brammertz:
To su uvijek bile moje preporuke. Kao što znate takav je slučaj bio na Vijeću za vanjske poslove Evropske Unije u oktobru kada sam rekao da je uvjetovanje vrlo bitna stavka svakog koraka proširenja Evropske Unije. Bilo je rečeno da će izvještaji moje organizacije biti uzeti u obzir vrlo ozbiljno po tom pitanju, kao i da bi hapšenje Mladića i Hadžića bili najbolji dokazi kooperativnosti. Evropska Unija je obećala da će to uraditi i mi se vrlo ozbiljno oslanjamo na njihovu podršku.

Glavni Tužitej Brammertz je u šestomjesečne posjete Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, prije nekoliko mjeseci uključio i posjetu Srebrenici i kaže:


To je bio prvi put da sam imao priliku da odem u Srebrenicu. Ranije sam se sastajao sa organizacijama i grupama žrtava kada su dolazili u Hag i na druga mjesta. Ovo je prvi put da ih posjetim na terenu i prvi put da sam imao priliko da se nekoliko sati sastanem se žrtvama i organizacijama koje ih predstavljaju. Bio je to vrlo snažan momenat u mom trogodišnjem radu u Tribunalu jer tu vidite razlog iz kojeg radimo svoj posao i zašto je tako mnogo važno da to nastavimo raditi. Ja sa na ovu posjetu često vraćam u diskusijama sa političarima i pokušavam im objasniti da za žrtve Srebrenice to nije izolovani incident koji se desio prije 15 godina. To što se desilo u Srebrenici, ubistva njihovih voljenih, za koje često ne znaju ni gdje su im tijela - to za njih nije dogadjaj iz prošlosti, to je centar njihovog života i danas i biće fokus njihovog života i sutra. Kada razgovaram sa političarima , kažem im Ako imate ikavu sumnju da se ova hapšenja moraju izvršiti i posebno u slučaju Mladića, idite u Srebrenicu i razgovarajte sa preživjelima i sami će te vidjeti da je naša dužnost i obaveza kao medjunarodne zajednice da osiguramo da se bjegunci suoče sa pravdom u Hagu. Tome nema druge alternative! Tu je u pitanju i kredibilitet medjunarodne zajednice, to pokazuje koliko smo mi ozbiljnu kada je u pitanju medjunarodna pravda. Koliko smo ozbiljni po pitanju pomirenja? Kakav signal želimo poslati ne samo budućim generacijama u regionu nego i drugim tribunalima. Kako vjerovati u medjunarodne sudove ako nismo u stanju da uhapsimo Mladića i Hadžića?Upravo zato je posjeta Srebrenici bio vrlo važan momenat i daje nam snagu i uvjerenje da radimo pravu stvar i . Mi ćemo sa podrškom organizacija žrtava, sa podrškom medjunarodne zajednice i podrškom medija ,podsjećati na potrebu da se ovaj posao okonča tako da se pravda zadovolji. , zaključuje u eksjluzivnom intervjuu za Glas Amerike glavni haški tužitelj Serge Brammertz.XS
SM
MD
LG