Linkovi

SAD: Sekvestar se već osjeća


Američko Ministarstvo odbrane, procjenjuje da će, zbog sekvestra, blizu 90.000 zaposlenih u kompanijama koje rade za Pentagon, prije ili kasnije, morati biti upućeno na čekanje.

Sekvestar, prinudno, automatsko, neselektivno smanjenje budžetske potrošnje trebalo bi da u narednih deset godina rezultira uštedama u budžetu Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od oko hiljadu i 200 milijardi dolara. To smanjenje, koje je stupilo na snagu od prvog marta i za ovu godinu iznosiće 85 milijardi dolara, već se osjeća u firmama koje rade za američko Ministarstvo odbrane. Savezna država Virginia, zapravo njena obala koja izlazi na Atlantski okean je prostor na kojem se nalaze najveće američke mornaričke baze i drugi objekti pomorskih snaga Sjedinjenih Država i upravo bi, zbog smanjenja budžeta i Ministarstvu odbrane, to područje moglo sklinznuti u ekonomsku recesiju.

„Davis Interiors“ je mala privatna firma u Norfolku u kojoj zaposleni proizvode namještaj specifičan za vojne brodove. Upravnica proizvodnje Whitney Metzger ističe da se već osjeća negativan uticaj sekvestra.

„Morali smo skoro za svakog zapolenog smanjiti broj radnih dana na čeriti radna dana sedmično. Nekima i na samo tri dana. Predviđamo i slanje na čekanje, vjerojatno uskoro.“

„Davis Interiors“ je samo jedna od privatnih kompanija koja opslužuje pomorske baze i druge vojne objekte. U firmama te vrste zaposleno je ukupno oko 40.000 radnika.

Ministarstvo odbrane procjenjuje da će blizu 90.000 zaposlenih morati, prije ili kasnije, biti upućeno na čekanje.

David Williams za „Davis Interiors“ radi 25 godina. Po drugi put u posljednje dvije godine smanjenje potrošnje iz federalnog bužeta dovodi ga u neizvjesnu situaciju:

„Veoma sam zabrinut. Još uvijek se finansijski oporavljam od posljednjeg smanjenja obima posla, još uvijek nisam čvrsto na nogama.“

Za razliku od ranijih smanjenja obima poslova koje je Ministarstvo odbrane ugovaralo sa firmama poput „Davis Interiorsa“ sadašnje kresanje budžetske potrošnje je mnogo ozbiljnije.

„Ne znamo šta će se dešavati. Za sada imamo ugovor, narudžbe... A šta kada taj ugovor istekne. Zbog sekvestra za sada nema naznaka o novim poslovima“ – kaže Whitney Metzger.

Ekonomisti procjenjuju da će, bez novih poslovnih ugovora Ministarstva odbrane i kompanija sa obalnog područja savezne države Virginia, ozbiljna ekonomska recesija u tom dijelu Sjedinjenih Država biti sasvim izvjesna.
SAD: Sekvestar se već osjeća
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG