Linkovi

Još nekoliko sati do stupanja na snagu automatskog rezanja državne potrošnje Sjedinjenih Država


Sati se odbrojavaju do momenta kada će nastupiti tzv sekvester, tj. automatsko i neselektivno rezanje budžeta Sjedinjenih Država.
U ovom trenutku šanse su , praktički nikakve, da se sekvester izbjegne. Sutra bi na snagu trebalo da stupi , automatsko i neselektivno rezanje budžeta nakon što se republikanci i demokrati nisu uspjeli dogovriti o njegovom izbjegavanju, dakle, nisu uspjeli pronaći nikakav kompromis. Rezovi u državnoj potrošnji će iznositi 85 milijardi dolara .

Predsjednik se ipak sa kongresnim liderima sastaje sutra u Bijeloj Kući kako bi, kako su kazali iz Bijele Kuće, konstruktivno razgovarali o rješenjima, ako ne za sutrašnje stupanje na snagu rezova, onda bar o rješenjima da se izbjegne druga kriza krajem marta kada ističe produžena fiskalna godina. Dug Sjedinjenih država i deficit su ogromni i potrebno je naći neko rješenje da se s time zemlja nosi na najbolji mogući način.

Predsjednik Obama tvrdi da će automatski rezovi u državnoj potrošnji imati negativan utjecaj na rast američke ekonomije, potom da će utjecati na to da hiljade ljudi izgube posao, i da će posebno naškoditi vojnoj pripravnosti zemlje. Predsjednik Obama zapravo želi da kombinira, kao neku vrstu kompromisnog rješenja, rezove u budžetu i ukidanje poreskih olakšica, dakle, povećanje poreza za najbogatije Amerikance i velike korporacije. Medjutim, većina republikanaca se protivi svakom povećanju poreza i samo zahtjevaju rezove u državnom budžetu.
XS
SM
MD
LG