Linkovi

Savjet za dobro zdravlje: Plivajte kako bi ste doživjeli 100-tu!


Svi, pa i 90-to godisnjaci, se slažu da je plivanje vježba koja ih održava mladima
Svi, pa i 90-to godisnjaci, se slažu da je plivanje vježba koja ih održava mladima

Plivanje je najpotpunija vježba koja vam može najmanje naškoditi, slažu se članovi tima sinhroniziranog plivanja, od kojih je nekima 90 godina.

Starosna dob je samo brojka za tim sinhroniziranog plivanja Harlem Honeys and Bears. Tu grupu iz New Yorka sačinjavaju 41 muškarac i žena u dobi od 50 do 96 godina.

Oni se sastaju dva do tri puta sedmično u bazenu kompleksa Thomas Jefferson u parku u Harlemu i sat i po vježbaju plivačku koreografiju. Članovi grupe su posvećeni toj vrsti vježbe, neki izlaze iz kuće u 7 ujutro i 2 sata putuju podzemnom željeznicom kako bi stigli na vježbe. Oliver Foote je već 19 godina trener tima. On kaže da, iako je ponekad veliki izazov naučiti grupu starijih komplicirane plivačke pokrete, krajnji rezultat je ipak uveliko vrijedan truda.

Članovi tima imaju različite zdravstvene probleme, ali ono što ih spašava je voda. Mnogi od njih imaju artritis, probleme sa kukovima, neki dolaze u invalidskim kolicima, sa pomagalima za hodanje, ali kada uđu u vodu, nikada ne bi ste rekli da imaju problem, kaže Oliver Foote.

Svi članovi tima kažu da je plivanje vježba koja ih održava mladima. 90 godišnja Lettice Graham je najstarija članica tima. Ona se timu pridružila nakon što je otišla u mirovinu 1986. i kaže da pliva 5 puta sedmično, a da također jednom sedmično uzima i časove plesa, kako bi se održala u kondiciji.

Podstičem i djecu i stare da plivaju, jer je to najbolja vrsta vježbe na svijetu i održava vas u kondiciji, kaže Lettice Graham.

60 godišnja Monica Hale, koja predvodi tim, kaže da osjeća mir kada je u vodi i da je to motivira da pliva.

Osjećam slobodu vode, kada ste u vodi, osjećate kao da vam se ništa ne može dogoditi, kaže Monica Hale.

William Smalls ima 65 godina.

Plivanje je najpotpunija vježba koja vam može najmanje naškoditi. Za plivanje morate koristiti svaki mišić u tijelu, kaže William Smalls.

The Honeys and Bears je jedini klub za sinhronizirano plivanje na Manhattnu za osobe starije od 50 godina. Osnovan je 1979. godine i od tada je još uvijek uveliko aktivan.
Savjet za dobro zdravlje: Plivajte kako bi ste dozivjeli 100-tu!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
XS
SM
MD
LG