Linkovi

SAD: Aplauz gledatelja najdraža nagrada

  • Mike O’Sullivan

Godine nisu smjetnja atraktivnom nastupu

Predstavljanje različitih kultura i tradicija bio je jedan od ciljeva osnivača koncerata i nastupa starih osoba pokrenutih prije desetak i više godina.

Los Angeles je srce američke filmske industrije, grad u kojem je gotovo svako izvođač, zabavljač, umjetnik neke vrste. Pa i najstariji žitelji tog grada svojim umijećem znaju oduševiti. Tako je bilo i na nedavnom koncertu na kojem su stari po godinama, a mladi duhom, pjevali i svirali ljudi različitog porijekla, tradicija, shvatanja... ali jedinstveni u želji da dan učine ljepšim i sebi i drugima.

Jedna od njih, Chin Fen Wang ima 95 godina. Pred njen nastup na koncertu kćerka Che Hwa Wang kaže:

"Imala je tremu, bila je nervozna. U slučaju da ne krene kako treba, oprosti mi, rekla je i dodala da pokušati najbolje što može."

Bio je to 13. godišnji koncert starih osoba i gospođa Wang je svirala jednu ljubavnu pjesmu na tradicionalnom kineskom instrumentu.

"Inače, kada ne svira zna se požaliti... boli ovo, boli ono. Ali kad svira nema bola" - dodaje kćerka.

Taj koncert je samo jedan od 30-ak sličnih šoua koliko ih se godišnje održava u Los Angelesu. Nastupaju bivši profesionalni pjevači, plesači, komičari....

Harmonikaš Oscar Ropside, porijeklom Argentinac, svira već preko 70 godina:

"Vrlo sam zahvalan što imam priliku da nastupam i u ovim mojim poznim godinama. Vjerojatno neću dobiti nikavu novčanu nagradu ili nešto drugo. Ali imam priliku da sviram, da dijelim muziku, najbolji jezik na svijetu, sa drugima."

Predstavljanje različitih kultura i tradicija bio je jedan od ciljeva osnivača koncerata i nastupa starih osoba pokrenutih prije desetak i više godina.

Dolores Petersen, jedna od sudija, kaže:

"Izvođači se pripremaju, vježbaju, to ih drži, vole to što rade i žele to dijeliti sa drugima."

Za većinu tih izvođača nije bitno hoće li, po ocjenama sudija, biti najbolji ili tek malo slabiji. Za njih je aplauz gledatelja najdraža nagrada.

XS
SM
MD
LG