Linkovi

Senatori apeluju na Bidena da izvrši pritisak i okonča krizu na Kosovu


Bijela kuća
Bijela kuća

Grupa demokratskih i republikanskih senatora uputila je pismo predsjedniku SAD Joe Bidenu u kojem traži od administracije da se "prioritetno osvrne na sve goru bezbjednosnu situaciju između Kosova i Srbije".

Apel predvodi Jeanne Shaheen, demokratska senatorka i predsedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost pri Odboru za spoljne poslove, a potpisali su ga demokrate Chris Murphy, Chris Van Hollen, Ben Cardin, Peter Welch, Dick Durbin, i republikanci Pete Ricketts i Thom Tillis.

"Pišemo vam da izrazimo zabrinutost zbog pogoršanja situacije na sjeveru Kosova, gdje je u nedavnim sukobima Srba sa pripadnicima KFOR-a povrijeđeno skoro 40 pripadnika NATO mirovnih trupa. Od tih napada, alarmiraju nas odluke i Kosova i Srbije koje nastavljaju da eskaliraju, umesto da deeskaliraju tenzije. Posebno nas brine bezbjednost skoro 600 američkih vojnika koji služe u okviru KFOR-a. Cijenimo diplomatske napore SAD da deeskaliraju krizu, ali na njih se ne odgovara recipročno, posebno od strane Kosova", navodi se u apelu administraciji SAD.

Senatori apeluju na predsjednika SAD da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primjeni Ohridskog sporazuma. Posebno, kako se navodi, iskazuju zajedničku podršku prijedlogu EU za smirivanje tenzija između Kosova i Srbije.

Grupa senatora predložila je Bidenu i da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme ako se obje strane ne obavežu da će primijeniti prijedlog EU. Najavili su i preispitivanje podrške Kongresa ako Kosovo i Srbija "ne pokažu uzdržanost i ne budu radili na deeskalaciji bezbjednosne situacije". Također traže od administracije da Senatu dostavi izvještaj o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Kosova i osigura bezbjednost američkih vojnika u okviru KFOR-a.

Kada je pismo senatora isporučeno, kako se navodi, vlast u Srbiji najavila je puštanje trojice kosovskih policajaca koji su bili u pritvoru od 14. juna.

Senatori su ranije ovog mjeseca apelovali na smirivanje situacije između srpskih i kosovskih snafga. Shaheen, Murphy i Ricketts su, kako se navodi, nedavno razgovarali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i apelovali na isto.

Na inicijativu senatorke Shaheen, Odbor za spoljne poslove u Senatu je prošlog mjeseca održao pretres o Zapadnom Balkanu, što je uslijedilo nakon njenog prijedloga da se donese zakon koji će promovisati saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.

Američki senatori su se predsjedniku Bidenu obratili u trenutku novih napetosti u odnosima Kosova i Srbije i novog zastoja u dijalogu dvije strane, kojim posreduje Evropska unija - uz podršku Sjedinjenih Država.

Napetosti su eskalirale su kada su nesrpski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

To je iniciralo proteste koji su u jednom trenutku eskalirali u sukobe sa pripadnicima KFOR-a u kojima je povrijeđeno 30 njenih pripadnika – a ukupno više od 60 ljudi.

Nakon toga je na sjeveru Kosova uhapšeno više kosovskih Srba zbog sumnje da su počinili napade na pripadnike KFOR-a i novinare mahom albanske nacionalnosti.

Dodatnoj eskalaciji doprinijelo je hapšenje trojice kosovskih policijaca oslobođenih poslije jedanaest dana koje su proveli u pritvoru u Kraljevu. Dok su kosovske vlasti tvrdile da su oteti sa teritorije te države, zvanični Beograd uzvraćao je navodima da su uhapšeni na teritoriji opštine Raška u centralnoj Srbiji.

Nakon insistiranja međunarodne zajednice, prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država, privedeni policajci pušteni su da se brane sa slobode - pošto su dvanaest dana proveli u pritvoru.

Optuženi su za nedozovljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG