Linkovi

Senator podnosi ostavku zbog optužbi o nedoličnom ponašanju


Demokratski senator Al Franken
Demokratski senator Al Franken

Demokratski senator Al Franken najavio je da podnosi ostavku poslije niza optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju.

Bivši komičar, čija politička karijera je posljednjih mjeseci bila u usponu, odluku je objavio na sjednici Senata.

"Duboko vjerujem da kao senator nisam uradio ništa da osramotim ovu instituciju. Uprkos tome, danas objavljujem da narednih nedjelja podnosim ostavku na položaj u Senatu", rekao je senator iz Minnesote.

Franken je među nekoliko istaknutih Amerikanaca u politici, medijima i zabavi koji su proteklih mjeseci optuženi za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

"Pojedine optužbe protiv mene jednostavno nisu tačne. Drugih se sjećam značajno drugačije", rekao je Franken.

Optužbe da je Franken nedolično dodirivao ili pokušavao da poljubi žene bez njihovog pristanka počele su da izlaze na površinu prije tri nedjelje.

Franken se prvobitno izvinio zbog svog ponašanja, najavio da će sarađivati u senatskoj istrazi i raditi da povrati povjerenje građana.

Međutim, senatori iz Demokratske stranke, među kojima i većina senatorki, zatražili su u od Frenkena da podnese ostavku, poslije objavljivanja novih optužbi. U četvrtak su pozdravili Frankenovu odluku da napusti položaj senatora.

Početkom nedjelje, ostavku je podnio i demokratski kongresmen John Conyers, poslije najdužeg mandata u Predstavničkom domu, zbog više optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju. On je demantovao te optužbe.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump podržao je republikanskog kandidata za senatora Roy Moorea, uprkos tome se bivši sudija iz Alabame suočava sa nizom optužbi za seksualno uznemiravanje ili napade na maloljetnice. On je demantovao optužbe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG